PRÁCE 🧰

Oranžových kontrolek netřeba se bát, hůř když zčervenají

25. 3. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jako by se moderní svět aut točil jen kolem kontrolek, které se zobrazují v přístrojovém štítu. Naštěstí je lze snadno barevně rozeznat a dopátrat se problému. V případě těch oranžových nemusí být jejich varování tolik vážné

Oranžové kontrolky na přístrojovém štítu

Již v autoškole se mladí řidiči učí technické věci a mezi ně patří i zapamatování si nejčastějších ikonek zobrazující na přístrojové desce nějaký problém nebo upozornění. Jenže jak léta plynou, poučky se vytrácejí z hlavy, až zbydou jen zmatené pohledy a rychlé hledání zobrazení kontrolky ve vyhledávači na internetu.

Některé kontrolky si lze odvodit. V případě těch oranžových se bude ve většině příkladů jednat o upozornění na problém, který by se mohl brzy objevit a není možné jej tak brát na lehkou váhu. Pokud jejich přítomnost budete ignorovat, může se snadno stát, že se kontrolka zbarví do červena - a to už je opravdu problém, který je třeba řešit okamžitě.

Jakmile se tedy některá rozsvítí, raději se objednejte do servisu na kontrolu. U jedné vám ale přeci jen autoservis nepomůže tak dobře jako peněženka v kapse. Protože pokud začne docházet palivo v nádrži, rozsvítí se příslušná ikonka oranžově. Jedná se o klasický stojan s hadicí.

Modernější auta mohou ukazovat, kolik kilometrů zbývá na dojezd, ale nelze tomu věřit na 100 %. Svépomocí také vyřešíte problém s nedostatkem kapaliny v ostřikovačích - stačí ji prostě dolít. Jednoduše se může zdát výměna žárovky. Ale pozor, některé už tak snadno nevyměníte a budete muset zajet do servisu pro pomoc.

Žárovky do auta v nabídkách e-shopů

Horší problémy mohou nastat, pokud se rozsvítí jedna z následujících kontrolek:

Tlak v pneumatikách

Jedná se o kontrolku vázovitého tvaru, která má uprostřed vykřičník. Většinou značí problém s nízkým tlakem v pláštích. Zobrazit se může ale také často po nasazení nových - tedy letních nebo zimních pneumatikách.

Na vině může být špatné čidlo. Skutečný stav tlaku zkontrolujete například na čerpací stanici, kde jednoduchým úkonem zjistíte, na kolik je která pneumatika nafouklá.

Pokud je některá z nich podhuštěná, pak do ni snadno dostanete vzduchu. Samozřejmě pak je třeba v systému kontrolku vynulovat. Pokud se ale zobrazí znova a na vině bude stejná pneumatika, může se jednat o její defekt a bude třeba ji vyměnit.

Vybírejte pneuměřiče tlaku a dezénu v nabídkách e-shopů

Posilovač řízení

Svítící kontrolka ve tvaru volantu upozorňuje na omezenou funkci. To znamená, že řízení vozu se stane komplikovanější a rozhodně ne zábavné jako dosud. Navíc, pokud problém nebudete řešit, může se kontrolka zbarvit do červena a pak tuplem bude řízení vozu velmi obtížné. Situaci tak lze řešit nejjednodušeji v autoservisu.

Žhavení

Spirála, která se běžně objevuje při startování vozu, by následně měla v okamžiku zmizet, pokud se tak nestane, máte problém. Pozor si dejte, jakmile se objeví za jízdy a bliká. V každém případě směřujte svou jízdu do autoservisu, protože tato kontrolka není předzvěstí jen jednoho problému. Pomůže celková diagnostika vozu, která odhalí případný problém. Obdobnou situaci mohou lidé řešit u benzínového agregátu s kontrolkou EPC.

Hladina motorového oleje

Jedná se o oranžovou olejničku, která značí problém s olejem - řečí lidovou "Aladinova lampa na vodě". Při rozsvícení můžete pozorovat i jev přehřívání motoru. Bude třeba doplnit olej. Ale pozor, každý motor má rád jiný - specifický. Hledejte označení oleje v materiálech k vozu, které se často nachází v přihrádce spolujezdce.

Při manipulaci nechte motor nejdříve vychladnout a nechat tak stéci olej na dno. Poté pomocí měrky zkontrolujte skutečný stav hladiny. Pokud bude oleje málo, je třeba jej doplnit. Radíme, abyste v kufru vozili o jedno balení motorového oleje navíc, protože ten na čerpací stanici koupíte často za nekřesťanské peníze, počítej s 600 korunami a více.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články