PRÁCE 🧰

Jaké kontrolky světel se v autě nachází a jak vypadají?

5. 2. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V České republice je od 1. července roku 2006 povinností svítit přes den za jakékoliv situace. Jaké kontrolky světel se v autě nachází a jak vypadají?

Znáte veškeré kontrolky světel v autě?

Vidět a být viděn

Vidět a být viděn je jedno z nejzákladnějších nepsaných pravidel bezpečného silničního provozu. Za nerozsvícená světla vás mohou příslušníci Policie České republiky pokutovat namístě pokutou až do výše 2 000 korun. Mnoho řidičů ostatní nesvítící řidiče upozorňují probliknutím dálkových světlometů. Pojďme si nyní říct, jaké druhy světel existují a v jakém případě je jejich použití oprávněné.

Na přídi se nachází hned několik světel. Mezi nejzákladnější se řadí světla obrysová nebo také parkovací, ty u většiny aut svítí v případě nastartování ihned. Dále se setkáváme s potkávacími (tlumenými, nebo také denními) světly – ty by měly svítit v provozu na komunikacích. Dále se zde nachází světla dálková. Dle zákona je použití dálkových světel povoleno pouze v případě, pokud není vozovka souvisle dostatečně osvětlena, nebo pokud by neoslňovala ostatní účastníky silničního provozu. Na přídi vozidla se dále nachází světla směrová, která se používají v případě, že s vozidlem chce řidič odbočovat. Světla, která na přídi nemají všechna auta, jsou mlhová, ty je možné použít v případě, že je mlha, déšť nebo sníh.

Víte, že: Na železničním přejezdu je zakázáno použití potkávacích světel v případě, že by mohly oslňovat řidiče vozidla jedoucího v protisměru?

Kontrolky světel v autě - vysvětlivky

Na zádi se nachází červená světla obrysová, brzdová a oranžová směrová. Dále zde najdeme zpětné bílé/žluté světlo a mlhové světlo, které v případě mlhy, hustého sněžení nebo deště je nutné mít zapnuté. Na kufru najdeme také ještě bíle nebo žluté osvětlení SPZ.

Kontrolky světel v autě - vysvětlivky

Popis obrázku (zeshora zleva doprava):

  1. světla obrysová
  2. světla dálková
  3. zadní mlhové světlo
  4. přední mlhové světlo
  5. stupeň naklápění světel
  6. nefunkční žárovka
  7. denní osvětlení
  8. směrová světla
  9. výstražné osvětlení

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články