PRÁCE 🧰

Co představují kontrolky v autě s vykřičníkem

3. 4. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Skrze kontrolky se nám auto snaží říct, že má nějaký problém. Dnes se podíváme na kontrolky s vykřičníkem a vysvětlíme si, jaký problém indikují a jak ho vyřešit.

Kontrolky v autě s vykřičníkem

Brzdy

Nejběžnějšími kontrolkami s vykřičníkem jsou oranžové a červené varianty brzd. Ty mohou signalizovat nefunkční elektronický systém brzdění, nebo nízkou hladinu brzdové kapaliny. Tu můžete zkontrolovat a pokud je pod ryskou MIN, jednoduše brzdovou kapalinu dolijte. Pokud vypadá vše tak, jak má, bude problém jinde, a vy budete muset auto nechat odtáhnout do servisu.

Červená kontrolka brzdy

Pokles tlaku v pneumatikách

Další velmi běžnou kontrolkou je pokles tlaku v pneumatikách. Pokud je auto vybaveno hlídačem tlaku (Tire Pressure Monitor System) upozorní vás na změnu tlaku, která bude větší než 25 %. V takovém případě je potřeba pneumatiky pouze dohustit na správnou hodnotu.

Kontrolka nízkého tlaku v pneumatikách

Závada osvětlení

Oranžová kontrolka "svítící baňky" s vykřičníkem nebo symbolu světel s vykřičníkem značí závadu na osvětlení vozu. Upozorňuje většinou na nefunkční světlo nebo prasklou žárovku. Žárovku je možné hned na místě vyměnit, pokud to je možné. Pokud to ale nepůjde, budete muset navštívit autoservis.

Pokud se vám zobrazí symbol světel s šipkami a vykřičníkem (většinou u aut s xenonovými výbojkami) indikuje omezenou nebo neuspokojivou funkci automatického seřizování světlometů.

Kontrolka závady osvětlení

Závada na převodovce

Ozubené kolo s vykřičníkem se objevuje opět ve dvou barevných variantách. Jedna oranžová a druhá červená. V případě červeného převodového kola s vykřičníkem budete mít buď přehřátou nebo vadnou převodovku. Pokud byste auto nechali odstát, nastartovali a problém stále přetrvával, opět budete potřebovat asistenční službu.

Oranžově svíticí kontrolka zvěstuje menší závadu na převodovce nebo diferenciálech, kdy je s autem možné s velmi zvýšenou opatrností dojet do nejbližšího autoservisu. Takovými kontrolkami jsou vybavena auto s robotizovanými nebo automatickými převodovkami.

Kontrolka závady na převodovce

Kontrolka řízení

Pokud svítí na palubní desce oranžová nebo červená kontrolka volantu s vykřičníkem, indikuje to problém se servořízením - buď částečný nebo úplný. V takovém případě zkuste auto jednoduše vypnout a zapnout a pokud kontrolka stále svití, budete muset zajet do autoservisu. Vozidlo v takovém případě pojede, jen se vám bude hůř otáčet volantem. Pokud však kontrolka bliká, doporučuje se okamžitá odstávka vozu a neměli byste pokračovat v jízdě.

Kontrolka řízení

Možná únava řidiče

Dříve se tento symbol zobrazoval hlavně u vozů značky Mercedes. Dnes se s ním však můžeme setkat i u mnoha dalších značek. Kontrolka upozorňuje na to, že můžete být unaveni dlouhou jízdou a měli byste na chvilku zastavit - protáhnout se, dát si kávičku a poté zase pokračovat.

Kontrolka možné únavy řidiče

Adaptivní tempomat

První symbol znázorňuje, že je systém něčím blokován například vrstvou sněhu na předním nárazníku. V takovém případě je potřeba nárazník pečlivě očistit. Druhý symbol zvěstuje závadu na adaptivním tempomatu, která musí být opravena a odstraněna, aby mohl systém znovu fungovat.

Kontrolka adaptivního tempomatu

Červená nebo oranžová kontrolka - trojúhelník s vykřičníkem

Kontrolka indikuje nějaký problém, většinou je spojena s další kontrolkou, která se vám na přístrojové desce rozsvítí. Oranžově svíticí kontrolka znázorňuje lehčí problém, jako například nedovřené dveře, nebo nízký tlak v pneumatikách. Červená kontrolka upozorňuje na závažnější problém jako je například kriticky nízký tlak oleje.

Kontrolky s trojúhelníkem a vykřičníkem

Vyjetí z pruhů

Kontrolka auta vyjíždějícího z pruhu s vykřičníkem vás upozorňuje na to, že jste vyjeli z jízdního pruhu. Objevuje se u aut, která jsou vybavena asistentem pro jízdu v pruzích. Tato kontrolka začne blikat a pískat v případě, že opouštíte jízdní pruh bez směrovky. Pokud je systém nefunkční, nebo jej nemáte zapnutý může kontrolka pouze svítit.

Prevence čelních srážek

Pokud jsou auta vybavena asistentem Pre-Crash System nebo Collision Mitigation Brake System, pomáhají vám brzděním v případě, že se blíží čelní náraz a vy nijak nereagujete. V takovém případě bude kontrolka auta těsně za jiným autem blikat.

Závada na start-stop systému

Pokud se objeví závada na start-stop systému, bude kontrolka "Áčka" v kroužku s vykřičníkem svítit oranžově s vykřičníkem.

Problém s elektromotorem

U elektroaut se většinou neindikuje problém klasickou "check engine" kontrolkou, nýbrž autem s vykřičníkem. Kontrolka upozorňuje na již zmíněný problém s elektromotorem, nebo také nabíjením, baterií, či převodovkou. V takovém případě je rozhodně nutná návštěva servisu.

Bezklíčové startování

Pokud kontrolka klíče s vykřičníkem svítí červeně, říká tím, že nebyl detekován elektronický klíč nebo ovládací modul - vůz není možné nastartovat. Pokud svítí kontrolka zeleně indikuje přítomnost klíče a je možné nastartovat.

Kontrolka stabilizace

Vypnutý systém kontroly stabilizace se znázorňuje oranžovým trojúhelníkem s vykřičníkem a šipkou.

Zdroj info: Virginia Tire & Auto, OctaviaClub, Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos, Škoda Auto, Bosch Mobility Solutions.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články