PRÁCE 🧰

Kontrolka EPC: Na co si dát pozor, když se rozsvítí

8. 2. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Když se na palubním počítači rozsvítí kontrolka, je to vždy důvod, proč zpozornět. Obzvlášť, pokud se objeví zcela nečekaně a vy netušíte, co může znamenat. Nejhorší je, když má červenou barvu, ale i žlutá může značit už vážný problém, který je třeba řešit. Co znamená, když se rozsvítí kontrolka EPC?

Co znamená kontrolka EPC na palubce vozu

Kontrolka EPC se objevuje pouze u aut s benzínovým motorem, naopak u nafťáků zlobí kontrolka žhavení. Pokud je vše v pořádku, EPC se při nastartování rozsvítí jen na pár sekund - obvykle jsou to tři sekundy - a následně zhasne.

Problém nastává, pokud se kontrolce zhasnout nechce a zůstává tak svítit nepřetržitě. Spolu s touto kontrolkou může docházet k nepravidelnému chodu motoru nebo k problémům s nastartováním vozu. Obvykle se při rozsvícení během jízdy přepne motor do nouzového režimu, čímž klesne i jeho výkon.

Proč kontrolka svítí

Existuje několik variant, proč začne svítit. Řidiče může upozorňovat prakticky na jakýkoli problém na řídící jednotce motoru, a to samo o sobě nevěstí nic dobrého. Může se jednat například o poruchu škrtící klapky nebo elektronického plynového pedálu, ale také o nečistoty v benzínu - tedy, tankujete nekvalitní palivo. To se může občas stát u málo známých benzínových stanic. V častějších případech se kontrolka rozsvítí při prasklé žárovce, pojistce a nebo špatném snímači, který se stará o rozsvícení brzdových světel.

Jak se dá problém vyřešit

V ideálním případě, pokud se bude jednat o škrtící klapku, je vhodné ji pravidelně čistit a udržovat v dobrém stavu. Když se bude údržba zanedbávat, je možné, že se bude muset vyměnit celý díl. Jestliže ale problém tkví v něčem jiném, je vhodné navštívit autoservis, kde se auto napojí na diagnostiku a snadno se zjistí přesná závada, která se následně opraví.

Zdroj médií: Depositphotos.com.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články