PRÁCE 🧰

Význam kontrolky "auto s klíčkem" na palubní desce

11. 4. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud se vám v autě rozsvítí kontrolka, na které je zobrazeno auto s klíčem, může to znamenat dvě věci. Záleží totiž na tom, jestli se jedná o klíč, kterým se odemykají zámky nebo klíč montážní.

Význam kontrolky "auto s klíčkem" na palubní desce

Kontrolka značící problém na motoru

Kontrolka motoru (auto s klíčem)

Kontrolka auta s klíčem, který vypadá jako ten, co máte v brašně s nářadím, vám oznamuje problém s motorem. Nicméně, v závislosti na konkrétním modelu, může mít i tvar obrysu motoru. Každopádně, pokud se vám tato kontrolka v autě rozsvítí, může se vůz okamžitě přepnout do nouzového režimu. V tu chvíli motor sníží svůj výkon a chrání se tak před případným dalším poškozením. Pokud se do této situace dostanete, měli byste zastavit auto a zkontrolovat motor. Pokud se vám nepodaří závadu odstranit, bude třeba, abyste vyhledali servis a nechali auto prohlédnout profíkem.

Kontrolka imobilizéru

Kontrolka auto s klíčkem

Pokud se rozsvítí červená kontrolka s klíčem, který připomíná ten na vaší klíčence, značí to, je aktivní elektronický imobilizér. Imobilizér je zařízení, které brání vozu v pohybu, pokud nepoužíváte správný klíč. V současných vozech je nainstalovaný ve dveřích a v zapalování a umí komunikovat s čipem umístěným v klíčku. Pokud se pokoušíte odemknout nebo nastartovat vůz klíčem, který imobilizér nezná, znemožní vám tuto akci dokončit buď uzamčením dveří, nebo uzavřením přívodu paliva do motoru. V dnešní době je zabezpečení na dost vysoké úrovni a kódy se v čase mění. Pro případné zloděje tedy není snadné kódy okopírovat a jednoduše autem odjet.

Pokud kontrolka imobilizéru krátce bliká, značí to, že vozidlo je neaktivní a zamčené. V tomto případě může být nahrazena i blikajícím červeným kolečkem. Jestli se vám kontrolka rozsvítí, i když je v zapalování (nebo v autě) ten správný klíč, může to značit problém imobilizéru a je možné, že vůz nepůjde ani tak nastartovat.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články