PRÁCE 🧰

Světla v autě: Kontrolky

5. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

V České republice je od 1. července 2006 povinností svítit přes den za jakékoliv situace, tedy i za jasného dne, bez ohledu na počasí a viditelnost. Světla jsou důležitým bezpečnostním prvkem, který zlepšuje viditelnost vozidla a zvyšuje tak bezpečnost silničního provozu.

Světelné kontrolky v autě

Kontrolky světel v autě - vysvětlivky

Na zádi vozidla se nachází několik druhů světel, která slouží k signalizaci ostatním účastníkům silničního provozu. Obrysová světla svítí červeně a zlepšují viditelnost vozidla v noci nebo za snížené viditelnosti. Brzdová světla se rozsvítí, když řidič zabrzdí, a signalizují ostatním účastníkům provozu, že vozidlo zpomaluje nebo zastavuje. Směrová světla se používají k signalizaci změny směru jízdy a svítí oranžově. Zpátečková světla se rozsvítí, když řidič zařadí zpátečku, a svítí bíle nebo žlutě. Mlhová světla se používají v případě, že je mlha, hustý sněžení nebo déšť, a svítí červeně. Osvětlení SPZ zajišťuje viditelnost registrační značky vozidla i v noci a svítí bíle nebo žlutě. Vidět a být viděn je jedním z nejzákladnějších pravidel bezpečného silničního provozu.

Obrysová světla

Obrysová světla nebo také parkovací světla jsou základním typem světel v autě. U většiny aut se rozsvítí automaticky při nastartování. Obrysová světla zlepšují viditelnost vozidla v noci nebo za snížené viditelnosti.

Potkávací světla

Potkávací světla jsou povinná v provozu na komunikacích za snížené viditelnosti, například za tmy, za deště nebo za mlhy. Potkávací světla svítí směrem dopředu a do stran a osvětlují vozovku a její okolí.

Dálková světla

Dálková světla jsou silnější než potkávací světla. Používají se v případě, že je vozovka nedostatečně osvětlena a není ohrožena viditelnost ostatních účastníků provozu. Dálková světla se používají také v případech, kdy je třeba osvítit větší vzdálenost.

Směrová / výstražná světla

Směrová světla se používají k signalizaci změny směru jízdy. Směrová světla se rozsvítí, když chce řidič odbočit, změnit jízdní pruh nebo zastavit. Lze zapnout i takzvaná výstražná světla, která rozsvítí všechny směrovky. Tuto signalizaci lze dle zákona využít v případě nouzového stání v případě, že řidič musí zastavit vozidlo na vozovce v důsledku závady na vozidle nebo nákladu, náhlé nevolnosti nebo dopravní nehody. Výstražná světla je možné použít také k upozornění ostatních účastníků provozu na hrozící nebezpečí. Varovná světla se mohou použít také v případě, kdy řidič projíždí kolem nějaké překážky.

Mlhová světla

Mlhová světla se používají v případě, že je mlha, déšť nebo sníh. Mlhová světla svítí směrem dopředu a do stran a osvětlují vozovku a její okolí. Mlhová světla by se měla používat pouze v případě, že je mlha nebo jiné nepříznivé počasí. Zadní mlhovky se užívají dle zákona pouze v případě snížené viditelnosti a pokud se auto za vámi přibližuje, je nutné zadní mlhovku vypnout, aby nikoho neoslňovala.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Vlastimil Urban, 29. 2. 2024 8:03
Proč při denním svícení nemusí svítit obrysová světla? Je to trestuhodná blbost. Potřebuji vidět auto zezadu a ne zepředu.

Podobné články