PRÁCE 🧰

Víte, jak na cestování autem se psem?

2. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Čtyřnohý kamarád k Čechům už tak nějak patří. Když se jede na výlet, neradi jej nechávají doma. Při cestování běžnými veřejnými prostředky je to přeci jen jednoduší, avšak když se chtějí dostat někam dál, musí většinou zvolit auto.

Cestování se psem autem, jak na to?

Články na téma přeprava a cestování se psem:

  1. Jak vybrat klec pro psa do auta
  2. Cestování se psem autem, jak na to? - právě čtete
  3. Potah pro psa do auta
  4. Přeprava psa v autě

Zajímavé je, že lidé většinou nad tím, jak by správně svého psa měli v autě převážet ani nepřemýšlí. Prostě ho posadí dovnitř a hurá na výlet. Bohužel i dobrý úmysl se rázem může změnit v neštěstí.

Pes v autě a zákon

Pokud byste se měli orientovat podle silničního zákona, nebudete si nikdy jistí, co svým zněním chce říct. Zákon totiž říká, že při přepravě psa musí člověk dodržet dvě pravidla. Za prvé majitel psa musí zajistit bezpečnost zvířeti a za druhé zvíře zabezpečit tak, že nebude ohrožovat ostatní osoby v motorovém vozidle.

Více se už v zákoně nedočtete - tedy se nedozvíte, jakým způsobem má být zvíře zajištěno. Při silniční kontrole je pak na daném policistovi, jak se k věci postaví a vaše zabezpečení uzná za vhodné nebo nikoli a vás následně čeká pokuta. Ostatně obecně se za dostačující považuje zvíře umístit na klín spolujezdce nebo do prostoru pod nohy spolujezdce. Pokud ale řidič jede sám, pak musí psa zabezpečit, jinak se pokutě nevyhne. Cestující pes po celém autě není tedy vhodnou variantou.

Nutno myslet na to, že ne každá cesta, kterou podniknete, vždy skončí dobře. Ostatně stát se může cokoliv. Stačí maličkost a vy se náhle můžete ocitnout v dopravní nehodě - ať už svou vinou nebo vinou někoho jiného. V takovém případě je váš mazlíček ohrožený a nejen on. Při dopravní nehodě a následném nárazu se hmotnost letícího psa z trojnásobuje. Pes tak může vylítnout předním oknem ven a zranit přitom i posádku automobilu.

Pes v autě a jeho zabezpečení

Než riskovat vysoké pokuty nebo zranění, raději obětujte pár stovek a svého psa zabezpečte. Jako nejlevnější variantou se jeví postroj na pás, který koupíte už klidně za 400 korun. Na kšíry si snadno zvyká už i štěně a navíc je můžete používat také na venčení. Součástí kšír je pás, který se zapíná do klasického bezpečnostního pásu ve vozidle. Tím psa zabezpečíte a nehrozí, že bude nekontrolovatelně lítat po autě.

Ohledy byste také měli brát na velikost samotného zvířete. Zatímco například italského chrta zajistíte kšírami, bernardýna už asi těžko. Proto majitelé větších plemen volí variantu klece v zavazadlovém prostoru. Někdy jste se mohli setkat i se sítí, místo kovové mříže, avšak tu nedoporučujeme, protože v případě nehody psa nezadrží a hrozí fatální následky. Dalším vhodným řešením je přepravní box - opět záleží na velikosti psa. Řešení je to zejména pro lidi, kteří nechtějí, aby jim pes zamazal sedadla a také, aby necestoval volně po autě.

Cestování se psem autem do ciziny

Zatímco na výletování po Čechách jste už připraveni, do zahraničí byste si měli dát větší pozor. Ve většině zemí jsou zákony stejné, ale mohou se v detailech lišit, a tak je vhodné si dopředu nastudovat, co byste měli mít u sebe. Bude to psí pas - který je vhodný mít vždy u sebe, i když jdete se psem jen na procházku. Hodit se bude také veterinární potvrzení, že je pes zdravý.

Při samotné cestě dělejte časté přestávky, a to obzvlášť jedete-li do ciziny v létě. Teploty v autě se snadno vyšplhají k vysokým teplotám a zvíře se přehřívá rychleji než člověk a začne být dehydrované. Pokud není zvíře zvyklé na cestování autem a ještě na velkou dálku, je vhodné požádat vašeho veterináře o léky na uklidnění. Cesta tak bude pro všechny zúčastněné klidnější. Jako poslední byste neměli zapomenout sjednat cestovní pojištění pro psa, co kdyby náhodou.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články