PRÁCE 🧰

První jarní vyjížďka na motorce – na co si dát pozor?

29. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

První vyjížďka v roce má své kouzlo, ale i svá rizika. Pozor si musíte dát na spoustu věcí, které vás mohou po zimě překvapit.

První jarní vyjížďka na motorce – na co si dát pozor?

Na co se připravit?

Pakliže máte vzorně připravený stroj, zkontrolujte si, jestli máte lékárničku a především si nezapomeňte doma doklady. Doporučujeme ještě mrknout, zdali má motocykl platné povinné ručení.

Jakmile jste v sedle, můžete si poprvé v sezóně zkusit opojivé zrychlení a nějaké náklony v zatáčkách, nicméně jednoznačně nabádáme k opatrnosti. Asfalt je na jaře ještě studený a pneumatiky nedrží tak jako uprostřed léta. Ani opravdu měkké pláště nebudou mít dokonalou přilnavost na vozovce, jejíž teplota není ani 10 °C.

Nic není jako dřív

Jestli si myslíte, že máte nějaký úsek najetý a nemá vás tam co překvapit, tak po zimě to popravdě tak úplně neplatí. Spojovačky mezi vesnicemi nebo silnice nižších tříd mohou být po zimě solidně rozbité a plné děr. Než to cestáři znovu všechno zalátají, chvíli to trvá a úsek, kde se ještě na podzim dala jet „střelba“, z vás může v lepším případě vymlátit duši. V tom horším vás výmol natolik rozhodí, že skončíte mimo silnici.

Cestáři preferují jako posyp sůl. Má to pro ně spoustu výhod, mezi jednu z těch hlavních se počítá i fakt, že to po sobě nemusejí na jaře uklízet. Jenže ne všude lze solit, někde je potřeba aplikovat posyp inertní. A právě ten na vozovce zůstává, na jaře se obvykle usadí u krajnic a čeká na smetení. Pozor na to, písek nepěkně klouže a extrémně zhoršuje trakci. A to platí nejen v zatáčce! I na křižovatce při rozjezdu vám může na písku uklouznout kolo.

Nikdo s vámi nepočítá

Přes zimu si řidiči aut většinou odvyknou na cyklisty a motorkáře. Dejte si na to pozor, nebudou s vámi na silnicích počítat, což může vyústit třeba v nedání přednosti v jízdě. Bacha také na to, že spoustu zejména starších řidičů motorky stresují, takže se jim moc nelepte na zadek, nevíte, jestli náhodou nezareagují ve stresu nějak nepředvídatelně a zmatečně.

Neztratili jste návyky?

Je zajímavé, že zlozvyky si člověk obvykle udrží bez problémů, zdravé návyky naopak. Na motorce je to podobné. Pamatujte především na to, že kam koukáte, tam v zatáčce pojedete. Takže moc nekoukejte po stromech, ale spíš ven za zatáčky.

Jízda na motorce prokazatelně zlepšuje náladu a vyplavuje hormony štěstí. Krom jiného ale přináší i adrenalin. Po delší době bez ježdění ho může být až moc, takže se raději kroťte a nenechejte se unést. Obnovit správné návyky je ideální na silničkách, kde to znáte. Mimochodem, nechte zvyknout i zadek – není úplně optimální se vydat na první jízdu osm set kilometrů daleko.

Zdroj info: Flash-team.
Zdroj médií: Depositphotos.

Odborné informace o první jarní vyjížďce na motorce poskytl

Jsme autorizovaným prodejcem značky KTM a zajišťujeme také servis motocyklů. V naší prodejně si můžete vybrat z bohaté nabídky produktů ze sortimentu doplňků pro motocykly i výbavy jezdce.

Podobné články