PRÁCE 🧰

Sůl na cestách - auta trpí, ale je to jediná možnost

30. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

V zimním období, když nasněží, cestáři odhrnují silnice a opatřují je solí nebo roztokem, který sníh dokáže rozpustit. V zimě dostává karoserie vozidla především jeho povozek pořádně zabrat. Jaký má solný roztok vliv na karoserii vozidla a jak své auto chránit?

Proč se cesty solí a jaký to má vliv na auto?

Do teploty -5 °C se používá chlorid sodný (NaCl), při větším mrazu, asi při -15 °C je hojněji využíván k posypu cest chlorid vápenatý (CaCl2). Oblíbeným je také roztok vody s chloridem, takzvaná solanka. Fyzikální vlastnosti těchto roztoků solí zapříčiňují snižování bodu mrazu vody a brání tvorbě ledu. Sůl rozpustí sníh – čím větší koncentrace soli v roztoku, tím nižší je bod zmrznutí.

V blízkosti přírodně zajímavých oblastí nebo nádrží se solí sypat nesmí. Zde se ke zlepšení trakce na sněhu či ledu používá písek nebo častěji štěrk. Sůl a vlhkost způsobuje na autě vznik koroze. První známky koroze je dobré co nejrychleji vhodně ošetřit a to tím, že dané místo očistíte, odmastíte a nanesete epoxidový základ, který tvorbu koroze pozastaví.

I velmi kvalitní antikorozní nátěry bohužel častokrát podvozek před agresivním vlivem soli neochrání. Na podvozek má špatný vliv také štěrk, který mechanicky odlupuje části laku, pod který se pak následně sůl a vlhkost dostává.

Jak je možné chránit lak auta?

Lak na autě můžete ochránit mnoha způsoby. Jedním z nich je nanesení vosku, sealantu nebo keramického filmu. Keramika obsahuje velké množství oxidu křemičitého (SiO2), díky tomu je pak lak více odolný vůči nečistotám a také mechanickému poškození. Lak je chráněn také před UV zářením nebo kyselými dešti a může na autě vydržet dokonce až 3 roky.

Pomoci vám mohou také ochranné transparentní fólie z polyuretanu nebo PVC. Nejčastěji se takové fólie lepí především na nárazníky kapotu, blatníky a dveře. Auto s takovou průhlednou fólií je proti drobným škrábancům víceméně imunní.

Zdroj info: Ahifi.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články