PRÁCE 🧰

Zimní triky: Jak jezdit v případě, když nasněží

30. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

S příchodem zimy přichází i náročné podmínky na silnicích, ať už jde o námrazu, sníh nebo led. Zde najdete několik užitečných triků, jak zvládnout jízdu v zimních podmínkách.

Jak jezdit v případě, když nasněží

Nejdůležitějším faktorem je mít obuté správné zimní pneumatiky s dostatečným vzorkem. Pokud vzorek nemá minimálně 4 mm (obecně je však vhodné vyměňovat pláště již pokud mají 5 mm), pořiďte raději nové pneumatiky. Nejen, že ohrožujete sebe a další účastníky provozu, ale se sjetými pneumatikami (především v zimě) neobstojíte ani u příslušníků Policie, bude to totiž první věc, na kterou se vám budou koukat v případě silniční kontroly.

V zimě na sněhu a ledu je důležité dodržovat dostatečný rozestup (to je ostatně důležité i bez sněhu, ale málokdo na to pamatuje). Při jízdě na sněhu je obecně doporučeno jezdit raději pomaleji a sledovat situaci kolem vás. To platí také pro koukání za sebe. Protože to, že vy dobrzdíte na sněhu na červenou, nebo za náhle stojícím autem neznamená, že to stihne také řidič za vámi. Proto je důležité být ve střehu a raději nebrzdícímu autu rychle uhnout. S tím se pojí také fakt, že byste měli zastavovat s větším rozestupem. Protože pokud budete stát blízko autu před vámi, auto za vám vás ťukne a vy narazíte, chyba jde také za vámi.

Nespoléhejte ani na své nejmodernější asistenty. Nadměrná důvěra v elektronické asistenční systémy, například ABS nebo ESP je opravdu velkou chybou. Jedná se nesporně užitečné nástroje, ale pokud hrubě porušíte fyzikální zákony, žádná elektronika vám nemůže pomoci. Stejně tak je chybou, když někdo příliš spoléhá na pohon všech čtyř kol. Ten sice zlepšuje trakci, ale také nevykoná zázraky.

Při jízdě do kopce jeďte na co nejvyšší kvalt, na kterém auto je ještě schopno jet. Díky tomu na kola nepřenesete tolik síly a nebudou mít potřebu prokluzovat. Pokud kola, byť jen jedinkrát proklouznou, je všechna snaha obvykle ztracena a vy budete muset sjet celý kopec dolů, a nebo nasadit sněhové řetězy, případně připojit pohon 4x4.

Kromě toho, že byste v zimě do své běžné výbavy měli přidat pár věcí navíc, jako například tažné oko, rozmrazovač skel a zámků (ten mít nejlépe v baťůžku, protože v zamrzlém autě vám bude k ničemu), smetáček, škrabku a sněhové řetězy, je důležité s autem na sněhu umět jezdit.

Jak točit volantem a brzdit?

V zimě také přílišně „netancujte“ s volantem. Chápeme, že se určitě cítíte jako největší drift king na sněhu, ale až ze své neopatrnosti „omylem“ škrábnete, nebo hůř, rozbijete zaparkované auto na sídlišti, už vám tolik do zpěvu nebude. Jakýkoliv prudký pohyb nebo větší úhel natočení volantu může způsobit smyk. Klíčové je zaměřit pohled tam, kam chcete jet, nikoli na překážku, a provést plynulý obrat volantem včas. O tom, jak zvládnout smyk s předním i zadním náhonem si můžete přečíst v našem článku.

To samé platí také v případě brzdění. Snažte se vždy brzdit s rovnými koly. S brzdovým pedálem byste měli pracovat velmi opatrně. V případě krizového brzdění (u vozidel s ABS) sešlápněte „full“ brzdy a to i v případě, že se vyhýbáte překážce.

Rada a zábava na závěr

Jízdu na sněhu je dobré natrénovat. Zkuste najít prázdné parkoviště, širokou plochu, nebo opuštěné letiště a vyzkoušejte si, jak se auto chová v případě, že najedete rychle do zatáčky, moc přibrzdíte, nebo se dostanete do smyku. Zkuste všechny tyto křižovatky zvládnout, popřípadě alespoň trénovat, jak se v takovém případě chovat. Pokud máte v autě ještě klasickou ruční brzdu a pohon předních kol, případně 4x4, zkuste, jak se auto při jejím zatáhnutí chová, může vám to v případě smyku nebo vyhýbání se překážce, na kterou právě letíte, hodně pomoct. Pokud máte náhon zadních kol, raději to nezkoušejte, většinou to nikdy nedopadne dobře, pokud to nemáte opravdu natrénované.

Zdroj info: Autoklub České republiky, Pneumatiky, Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články