PRÁCE 🧰

Jak mohou zimní bundy nebo lyžařské boty ovlivňovat řízení?

24. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

Chcete v zimě na svahu cuknout s autem v lyžácích anebo řídit v zimní bundě, protože jinak byste prochladli? Pozor na tyto věci, můžete dostat klidně i pokutu!

Jak mohou ovlivnit řízení zimní bundy nebo lyžařské boty?

Články na téma jízda v zimním období:

  1. Proč se cesty solí a jaký to má vliv na auto?
  2. Stabilizační systémy auta – co vám v zimě pomáhá?
  3. Jak jezdit v případě, když nasněží
  4. Na jakou výbavu nezapomenout během zimy
  5. Jak mohou ovlivnit řízení zimní bundy nebo lyžařské boty? - právě čtete

Těžké a těsné oblečení může omezit váš pohyb, což může vést k nehodě. Například těžká bunda vám může bránit v rychlém otočení volantem, abyste se vyhnuli překážce. Těsná bunda může ztížit řazení nebo použití pedálů. Zimní oblečení může také způsobit, že se budete cítit nepohodlně a unaveně. To může snížit vaši pozornost a reakční dobu. Kapuce a vysoké límce mohou omezit váš rozhled a periferní vidění, což může být rovněž nebezpečné, protože abyste mohli spolehlivě řídit, musíte vidět, co se děje kolem vás.

Abyste se vyhnuli rizikům, je důležité se oblékat do pohodlného a ne příliš těsného oblečení, které neomezuje pohyb. Vyhněte se také těžkým a teplým oděvům, které by vás mohly unavit. Pokud nosíte kapuci, nezapomeňte ji stáhnout, abyste měli dobrý výhled. A pokud nosíte více vrstev oblečení, ujistěte se, že bezpečnostní pás dobře sedí.

„Ale vždyť já s tím jenom cuknu“

Lyžařské boty jsou navrženy tak, aby pevně obepnuly nohu společně s kotníkem. Nohu stabilizují a umožňují lyžařům snadno měnit směr. To je sice skvělé na zimní lyžovačku, ale při řízení vozidla to znamená, že máte nedostatečný cit v noze a velmi obtížně se vám budou ovládat pedály.

Lyžařské boty jsou obecně velmi robustní, v tomto důsledku můžete omylem stlačit dva pedály současně nebo se vám noha může mezi pedály jednoduše zachytit. Z těchto důvodů je důležité, aby řidiči při řízení vždy nosili vhodnou obuv, která umožňuje dobrý cit v noze a bezpečné ovládání pedálů. Mezi takovou obuv ale nepatří také další typy, jako jsou například kozačky nebo hrubé zimní boty, které mohou cit v nohách také výrazně snížit. U nás není toto pravidlo obutí nijak definováno, ale například v Německu můžete za nevhodnou obuv dostat nepěknou pokutu.

Zdroj info: Besip.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články