PRÁCE 🧰

Sníh na autě - jaká hrozí pokuta a co na to zákon?

6. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Sněhovou pokrývku je nutné z auta před započetím jízdy sundat. Jaký vám za neočistěné auto hrozí postih a co můžete sněhem způsobit se dozvíte v našem článku.

Sníh na autě – očištění a jízda

V městských oblastech se většinou s větší vrstvou sněhu nesetkáte, ale i tak je vaší povinností sníh z auta odklidit. Jinak ohrožujete nejen sebe tím, že nemáte dostatečný výhled, ale také ostatní účastníky provozu, na které pak může sníh i kusy ledu odletět.

Co na sníh na autě říká zákon?

§ 5 Povinnosti řidiče – řidič nesmí:

  • řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran,
  • řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

V případě, že vás Policie ČR zastaví s autem, na kterém se vyskytuje námraza nebo sněhová vrstva, může vám uložit blokovou pokutu až do výše 2 000 korun. Ve správním řízení se může pokuta vyšplhat i na 2 500 korun. Pokud způsobíte nehodu tím, že vám z auta odlétne sníh nebo kus ledu, může po vás být vymáhána pokuta i více než 100 000 korun, což platí i mimo hranice České republiky.

Policejní hlídky se na správně očištěná vozidla, zejména v horských oblastech, opravdu zaměřují. Jestliže se chcete vyhnout nepříjemné pokutě, doporučujeme pečlivě očistit především okna, zpětná zrcátka a SPZ, za kterou vám také může hrozit nepříjemná pokuta. Nečitelná SPZ je zákonem definována jako: „Řízení vozidla, jehož tabulka registrační značky je zakryta, nečitelná nebo upravena anebo umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost“.

V takovém případě nelze uložit blokovou pokutu. Přestupek je postoupen správnímu orgánu, který vám může udělit sankci od 5 do 10 tisíc korun. V horším případě vám hrozí odebrání řidičského oprávnění na pul roku až rok. Pořízení smetáčku na sníh by se tak mohlo opravdu vyplatit.

Nevymýšlejte si

Pokud je počasí, které může ovlivnit čitelnost SPZ (například husté sněžení), jste povinni svůj vůz (včetně čitelnosti SPZ) před jízdou zkontrolovat. Pokud vás policie zastaví z důvodu nečitelné SPZ, vy jste si auto před jízdou kontrolovali a bylo vše v pořádku a až do chvíle, než vás policisté zastavili, jste z vozu nevylezli, můžete se hájit právě tímto faktem. Většinou tento argument ve správním řízení totiž obstojí.

Zdroj info: Bezpečné cesty, Firestone Complete Auto Care.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články