PRÁCE 🧰

Zamlžování oken v autě - je potřeba řešit příčinu ne jen důsledky

25. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Zamlžování oken není dobré ignorovat. Dají se koupit přípravky, které pomáhají odmlžení. Mnohem lepší je však řešit příčinu než následky.

Zamlžování oken v autě - je potřeba řešit příčinu ne jen důsledky

Kondenzace se na oknech tvoří kvůli vlhkosti a rozdílu teplot uvnitř a vně auta. V případě, že je v kabině teplo, přebytečná vlhkost kondenzuje právě na studených oknech. Vlhkost na oknech se může nachytávat taky v případě, že máte v autě mokré koberečky – na podzim a v zimě se proto doporučuje vyměnit textilní koberce za obyčejné gumové.

Kondenzace na oknech vzniká také pokud do auta sednete v mokrém kabátě nebo s mokrými botami. Čím více lidí v autě máte, tím rychleji se auto v chladném období zamlží, a to kvůli tomu, že dýchají. Vlhkost v autě může také vznikat netěsností například kolem oken nebo přes střešní okno. Kolikrát může vlhkost způsobovat zapomenutá vylitá láhev pod sedačkami nebo v kufru.

Jak zabránit zamlžování oken v autě

Zamlžování oken můžete zabránit sprejem proti zamlžování oken. Ten na oknech vytvoří vrstvu, která zabrání kondenzaci vlhkosti. Tyto spreje se aplikují na čistá okna a je nutné je poté otřít nejlépe papírovou utěrkou. Mezi babské rady patří používání například pěny na holení, pleťové vody, ponožky s kočkolitem nebo rýží.

Zabránit zamlžení jde jednoduše tím, že do auta dostanete co nejmíň vlhkosti. Před nastoupením do auta si očistěte bundu a boty od sněhu. V kabině dále neskladujte vlhké věci. Mokré bundy a boty při jízdě zavírejte spíš do kufru. Udržujte těsnění dveří v dobrém stavu. Občas ho umyjte vodou s čističem a prostříkejte například WD-40.

Jak předejít zamlžování oken

Vždy je lepší vyřešit problém se zatékáním než na jaře řešit problém v podobě plísně v interiéru. Není potřeba utrácet tisícovky za přípravky proti zamlžovaní oken. Kolikrát stačí vyměnit starý navlhlý kabinový filtr za nový, nejlépe s aktivním uhlím, vyčistit odtokové kanálky a zapnout klimatizaci, případně pootevřít na chvíli okna. Klimatizace pohlcuje vlhkost a díky tomu uvidíte na cestu.

Zamlžená okna mohou být také důsledkem poškození jádra ohřívače a následným únikem chladicí kapaliny. Poznat tento problém můžete jednoduše podle zápachu a mastného povrchu na oknech. V takovém případě je nutné tento problém okamžitě vyřešit – výpary z chladicí kapaliny jsou výrazně škodlivé.

Zdroj info: Autodoc, Tiktok – David Havel, Kubawenca93.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články