PRÁCE 🧰

Víte, jak se správně chovat k motoru v zimě?

27. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

V mrazech mohou motory automobilů hůře startovat. Pro úspěšný start nejen naftových motorů v zimním období je potřeba dodržovat pár jednoduchých kroků a doporučení.

Jak se starat o motor auta v zimě

Pro naftové motory je nejdůležitějším krokem předehřátí. Vzduch, který principiálně přihází do motoru, bývá stlačován do doby, dokud nedosáhne teploty 700 až 900 stupňů. Tato teplota je potřebná k zapálení vstřikovaného paliva. Dosáhnutí hodnoty teploty vzduchu může být v zimě problém, proto v takovém případě přichází na scénu žhavící svíčky, které pomáhají rychlému ohřátí vzduchu ve spalovací komoře. Svíčky by se minimálně před každou zimou měly zkontrolovat. I jedna nefungující svíčka totiž, podle odborníků, může způsobit, že motor nenastartuje.

Benzinové motory ke startování využívají zapalovací svíčku, která vytváří jiskru, zapalující benzin. Benzin se ale v teplotách nižších než -24 stupňů neodpařuje. Proto se v zemích, kde teploty dosahují extrémních záporných hodnot, dodělávají speciální zařízení, sloužící k předehřívání.

Kromě svíček je dobré udržovat v optimální kondici také akumulátor. Ten je zatěžován především startérem a ke stlačení vzduchu do požadované úrovně. Slabá autobaterie motor takzvaně „neroztočí“. Před zimou je vhodné také zkontrolovat kondici filtrů a vstřikovačů, viskozity oleje a těsnost spalovací komory.

Aditiva mohou pomoci s karbonem i před zamrzáním nafty

U benzinových motorů se aditiva aplikují především kvůli „čištění motoru“ od karbonových úsad. V mrazech se aditiva hodí především u dieselových automobilů. Zimní nafta může při poklesu teploty pod -15 stupňů zamrzat. Z tohoto důvodu by se mělo pravidelně dolívat aditivum, které mohou tvoření ledových krystalků oddálit, případně zabránit zamrzání nafty. Zimní nafta se prodává v období od 1. prosince až do 28. února a její filtrovatelnost je zaručena do -20 stupňů Celsia. Takzvaná „arktická nafta“, která je prodávána pouze na pár čerpacích stanicích má zaručenou filtrovatelnost až do -30 stupňů.

Zdroj info: Autodoc, Car, AutoExpress.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články