PRÁCE 🧰

Na co si dát pozor při mytí auta v zimě

20. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Mytí a čištění auta

O auto byste se měli starat po celý rok. Je však vhodné jej v mrazech umývat? Umývání auta v zimě může být zákeřné. Víte, jak mýt auto v zimě a na co si dát pozor? V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o mytí auta v zimě.

Mytí automobilu v zimě - na co si dát pozor?

Mytí auta v zimě se může zdát jako velmi jednoduchý úkol. Existuje však mnoho nepříjemných situací, které se vám při mytí mohou stát. Jak často je vhodné mýt v zimě auto? Někteří odborníci doporučují, abyste to dělali minimálně každé dva týdny. Nejdůležitější umytí je v čase, kdy roztaje sníh. Správným umytím tak zabráníte hromadění soli, ledu a sněhu a snížíte pravděpodobnost vzniku koroze.

Sůl, kterou se v zimě sypou na vozovky, je agresivní vůči kovovým částem a způsobuje poměrně rychlou korozi zejména podvozku. Péče o podvozek se vám pak zhodnotí především na delší životnosti. A i krátká návštěva automyčky vám může ušetřit nemálo peněz.

Mytí auta v mrazu

Automyčky často ve vysokých mrazech nefungují. A pokud ano, bývají většinou vybaveny teplou nebo takzvanou osmotickou vodou. Před návštěvou myčky se pokuste auto co nejvíce očistit od sněhu a jízdou zahřát. Teplá voda by totiž na studeném autě mohla způsobit prasknutí skla, nebo teplotní šok pro lak. Rozhodně se doporučuje umývat auto odpoledne, kdy slunce hřeje nejvíc. Pokud teplota klesne pod mínus 10 stupňů Celsia, auto raději neumývejte, pokud se nechcete trápit se zamrzlými okny nebo dveřmi a kufrem.

Obecně se doporučuje umývat auto v bezkontaktní myčce. Zde máte většinou jednu nebo dvě pistole a podle intuitivního postupu, který se většinou v každém boxu nachází, auto umyjete. Na kontaktních myčkách se nachází kartáče, kterým mohou ostatní řidiči umývat například špinavá kola a při představě, že takto zaneřáděný kartáč máte použít na nový lak, mi běhá mráz po zádech. Před zimou je vhodné lak na autě kvalitně navoskovat a zakonzervovat, abyste zabránili vznikající korozi.

Zdroj info: Autosalon, Firestone Complete Auto Care, AZ Pneu, Auto.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články