PRÁCE 🧰

Pečujete o svůj vůz v zimě? Nezapomeňte na kola

29. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Je lepší v zimě používat litá kola nebo obyčejné plechy? Toť otázka! Používat můžete obojí, avšak o hliníkové disky je potřeba se starat. Jak? To se dozvíte v našem článku.

Jak pečovat o alu kola v zimě

Hliníková kola jsou v zimním období vystavovány extrémním podmínkám. V létě kolům vadí asfalt a prach z brzd, v zimě se k tomu přidá ještě posypová sůl. Kromě kol je důležité nezapomínat také na celé auto. Mnoho lidí by napadlo, že největším strašákem v zimě bude samotný sníh. Ten vám ale prakticky nic neudělá, nejhorší je právě zmiňovaná sůl, která se dostává pod narušený lak a zapříčiňuje korozi.

V zimě je důležité hlavně umývání kol, zapomeňte však na ocelové kartáče a jiné invazivní pomůcky – ty by vám mohly poškodit především lak na kolech, a i samotná kola. Nelepším přítelem vám bude teplá voda, hadr, speciální kartáč s měkkými štětinkami a čistící prostředky určené na kola.

Jak vyčistit alu kola

Podle kol většinou vybíráte také čisticí prostředky. Čistá hliníková a chromovaná kola snesou silnější čisticí prostředky než kola lakovaná. Pokud si nejste jistí, jaký typ kol máte, použijte univerzální čistič, který je vhodný pro všechny typy kol. Některé čističe po nanesení postupně mění barvu do tmavších odstínů.

Abyste se dostali do míst, kam slunce nesvítí, pomůže vám kartáč, s jemnými štětinami. Následně je kola nutné opláchnout proudem vody a operativně utřít hadrem z mikrovlákna. Doporučuje se mít speciální hadr, který je pouze na kola a není vhodné jej používat na jiné části karoserie.

Po umytí lakovaných kol je vhodné nanést také vrstvu vosku. Vosk chrání lak před nečistotami a drobnými oděrkami, kterých v zimě můžete mnoho schytat. Především v oblastech, kde se místo soli na cestu sype štěrk. Vosk na kola se nanáší stejně jako na automobil. Nanášení vosku může být složité, proto existuje speciální vosk ve spreji, jehož aplikace je výrazně jednodušší.

Zdroj info: Autogeek, Rim Blades USA.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články