PRÁCE 🧰

Automyčka pro vaše auto: Průvodce výběrem

2. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nemusíte být zrovna člověk, který si zakládá na vzhledu vozu a do myčky jezdí co pár dní. Čas od času by ale každý chtěl mít čistou karoserii vozu. Podle čeho vybírat automyčku a není lepší ta samoobslužná?

Automyčka: Jak vybrat tu nejlepší?

Klasická automyčka vs. samoobslužná automyčka

Každý týden máme auta k testování a aby vypadala dobře na fotkách, je nutné je občas trochu očistit. Já sama volím formu samoobslužné myčky, která stojí pár desítek korun a opláchnutý vůz mám během 10 minut, dobře když použiji i kartáč, pak je to za 15 minut a mohu vyrazit fotit. Nevýhoda je, že zde nelze auto vysušit, a tak se o to musím postarat nanoručníky, což zabere dalších pár minut práce, protože nikdo nechce mít zaschlé kapky vody na laku.

Kdo se ale o auto nechce starat sám, pro něj bude nejvýhodnější volbou najít automyčku, do které prostě jen vjede a o vše ostatní se postarají stroje na to určené. Vy pak už jen zařadíte jedničku a vyjedete na konci ven.

Tunelová, portálová nebo bezkartáčová automyčka?

Prakticky si můžete vybrat ze tří typů mycích linek. První je tunelová automyčka. To je ta klasická, u které najedete na pás, zařadíte neutrál a pak už čekáte na bublinové zázraky. Zvolit si můžete z několika programů - od základního až po ultra pečlivý. Na výběr je také mytí pomocí kartáčů nebo tkaniny. Z vlastní zkušenosti doporučuji se vyhnout kartáčovým štětinám, které mohou výrazně poškodit lak karoserie. Typické je také pro takové mycí linky, že do tunelu najíždí auto za autem jako na běžícím páse.

Oproti tomu portálová automyčka je pouze pro jedno auto. Vše se děje na jednom místě. Pro správnou funkčnost je nutné, aby řidič najel na příslušné místo, vypnul motor a čekal na to, až portál výkonná všechny čistící funkce. Výhodou je, že dokonale auto vysuší, což se u tunelové automyčky zrovna říct nedá. Posledním typem je pak bezkartáčová automyčka. Ta funguje na principu té portálové, jediný rozdíl je v tom, že místo kartáčů veškerý nános nebo saponát odstraňují trysky s vodou.

Nicméně pokud vám jde o preciznost, tak nic nevynahradí klasickou ruční práci. Buď tu vaší, pokud na takové mytí máte čas a nebo tu, kterou vykonávají profesionální firmy - u nich je ale bohužel nutné počítat s vyšší cenou. Výsledek za to stojí, protože deatilingové firmy použijí i vhodnou ochranu laku, auto tak vydrží déle čisté. A pokud přeci jen dáte přednost automatické myčce, pak vybírejte ověřené společnosti a ty, které umožňují předmytí vozu, než vjede na pás do linky.

Zdroj info: Názory autora.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články