PRÁCE 🧰

Bezkontatní mytí a jak funguje bezkontaktní myčka?

1. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Mytí a čištění auta

Klasickým myčkám už v posledních letech skoro odzvonilo. Lidé, kteří o své auto rádi pečují mnohem častěji využívají bezkontaktních myček, které jsou šetrnější k laku vozu. Pojdmě se nyní podívat, jak takovou bezkontaktní myčku využívat a jak v ní auto správně umýt.

Bezkontaktní mytí a jak funguje bezkontaktní myčka

Bezkontaktní mytí

Bezkontaktní myčky poznáte hlavně díky absenci kartáčů. V takové myčce se nachází pouze jediná tlaková pistole, díky které je možné celé auto umýt. V těchto myčkách ani kartáče nejsou potřeba. Vše zvládáte pouze jednou pistolí, která vám nabízí až 5 různých programů (záleží na typu bezkontaktní myčky). Součástí takových myček bývá kolikrát i vysavač, měnička bankovek na mince, či tepovač koberců. Taková myčka je vhodná i pro umývání auta v zimě, jelikož z trysky teče teplá voda.

Jak funguje bezkontaktní myčka?

Bezkontaktní myčka funguje na principu vypouštění vody, čistících prostředků a vosku pod vysokým tlakem skrz tlakovou trysku. Pistole pak zaručuje dokonalé čištění bez jediného "dotyku" a nutnosti použití kartáčů, kterými byste si mohli auto poškrábat.

Myjete auto raději ručně? Vybírejte z profesionálních mycích přípravků

Prvním programem (většinou označován jako program č. 0), který na bezkontaktní myčce spustíte je předmytí. Prvním předmytím je možné z auta dostat hrubé nečistoty, jako jsou listy nebo hmyz. Aktivní šampon byste měli nanášet na auto shora dolů asi 20 cm od auta. Po předmytí šamponem je dobré jej poté nechat chvíli působit, aby se především hmyz řádně odlepil. 

Mytí auta bezkontaktní myčkou

Druhým programem (č. 1) je hlavní bezdotykové mytí. Toto mytí funguje na principu teplé vody s rozpuštěným mikropráškem, díky kterému auto dostatečně umyjete. Auto umývejte shora dolů až než budete zcela spokojeni s čistotou vozu. Pistoli byste měli držet zhruba 10 centimetrů od vozu a podle stupně znečištění pak držet trysku pod určitým úhlem. Na bahno je ideální stříkat pod zhruba 45°, hmyz je lepší "podebrat" a zvolit ostřejší úhel.

Potřeby a přípravky na ruční mytí vozů

Třetím programem, (č. 2), který v bezkontaktní myčce na auto najdete, je následný oplach čistou vodou. Čistou vodou spláchnete zbytek nečistot a chemických prostředků z celé karoserie i skel. Je důležité také důkladně opláchnout místa kolem klik, kufru a oken.

Předposledním programem (č. 3) je takzvané voskování. Voskování se provádí v přítomnosti horké vody s voskem, který se nanáší ze vzdálenosti 40 centimetrů. Vosk autu dodá ten správný lesk a ochranu.

Posledním programem (č. 4) je závěrečný oplach demineralizovanou vodou se sušícími látkami. Pokud byste závěrečný oplach neprovedli, na autě vám zůstanou nevzhledné stopy. Co je demineralizovaná voda? Tato voda je zbavena všech minerálů, které by vám mohli na autě po vyschnutí dělat bílé skvrny, Vozidlo se po tomto kroku neutírá, nechá se uschnout na sluníčku či následnou jízdou.

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články