PRÁCE 🧰

Waterless mytí auta

19. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Mytí a čištění auta

Ze západu k nám už několik let nazpět dorazil trend mytí auta bez používání vody. Dává takové mytí smysl, má nějaké limity a je to vlastně vůbec mytí?

Mytí auta bez vody – trend nebo jen móda?

Tzv. waterless mytí znamená, že se při péči o auto obejdete bez jediné kapky vody. První otázkou, kterou si logicky musí člověk položit je, proč by to někdo dělal? Voda je u nás relativně snadno dostupná, navíc většinou není problém sehnat vodu pitnou. I proto se tento trend u nás prozatím moc neuchytil a je doménou spíše zemí a oblastí, kde je vody nedostatek, je drahá nebo se k mytí aut používat nesmí. S tím, jak se globální oteplování podepisuje na stavech vody třeba na venkově ve studních, se však může mytí auta bez vody stát aktuální i u nás. Výhodné to může být také třeba pro firmy, které chtějí mýt auta, ale nechtějí si dělat starosti s odpadní vodou.

Waterless šampón jako základ

Hlavním problémem u mytí bez používání vody je náročnost na pečlivost. Jelikož nemáme k dispozici nic, co by mohlo odstranit hrubé abrazivní nečistoty z povrchu karoserie, je extrémně důležité používat prostředky, které jsou určené na waterless mytí. Běžné šampony nebo jiná chemie zde nemají místo, je třeba mít speciální. Naopak sada na mytí auta bez vody zde má své místo, ostatně takové sety se i běžně prodávají.

Speciální přípravky na mytí auta

Jde totiž především o to, že je třeba lubrikovat daným prostředkem podklad a zároveň musí produkt i obalit nečistoty tak, aby nehrozil jejich přímý kontakt s lakem. K tomu je potřeba postupovat zvlášť obezřetně při práci s hadrem. Nesmí dojít k tomu, že stíráme kusem textilie, který obsahuje nečistoty. Doslova na každý tah je potřeba mít čistou část ideálně utěrky nebo ručníky z mikrovlákna.

Voda je efektivnější

Dobré je také zmínit, že bezvodné mytí není plnohodnotnou náhradou mytí klasického, při kterém máme vodu k dispozici. Waterless metoda se nesmí provádět na silně znečištěných autech, kde jakýkoliv kontakt hadru s povrchem laku znamená okamžité ušpinění. Taková práce by nepřinesla kýžený výsledek, ba naopak by měl pro lak destruktivní účinky. Vodní mytí je navíc efektivnější a lze jím dosáhnout lepších výsledků, zejména v oblasti prahů a podběhů, které bývají téměř vždy pokryté provozními nečistotami.

Zdroj info: automax.
Zdroj médií: Depositphotos.

Za odborné informace děkujeme

Odborník v oblasti autochemie, olejů a maziv, úklidové techniky nebo výstavby mycích center. Výhradní distributor značek Shell, Coyote, MA-FRA a dalších v oblasti automotive i industry.

Podobné články