PRÁCE 🧰

Znečištěná registrační značka vás může vyjít draho. Jak ji bleskově očistit?

30. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nečitelná poznávací značka vám může pěkně zavařit. Za tenhle přestupek totiž hrozí pokuta v řádu tisíců korun i odebrání řidičského průkazu. Jak nečitelnou registrační značku očistit během několika minut?

Znečištěná registrační značka: Triky a rady, jak ji bleskově vyčistit

Nečitelná registrační značka vás může vyjít draho

Nečitelná, zakrytá, upravená nebo poškozená poznávací značka vám může v případě policejní kontroly vynést ve správním řízení pokutu 5000 až 10 000 Kč a zákaz řízení na 6 až 12 měsíců. O body v tomto případě nepřicházíte, což je asi to jediné na celé věci pozitivní.

Průběžná kontrola SPZ je během zimy důležitá

Abyste se pokutě i případnému zákazu řízení vyhnuli, je potřeba auto (včetně registračních značek) očistit nejen před cestou, ale i v jejím průběhu. Rozmary počasí zvláště v zimním období totiž mohou na silnici vytvořit podmínky, které již po ujetí několika desítek kilometrů promění vaši registrační značku v nečitelnou šedou šmouhu. V takovém případě je dobré během cesty několikrát zastavit a čitelnost značky zkontrolovat.

Znečištěná registrační značka: Triky a rady, jak ji bleskově vyčistit

Zvládnete to i bez „wédéčka“

Zbožňovaná i zatracovaná rada v podobě nastříkání registračních značek sprejem WD-40, která v posledních měsících doslova zbořila internet a nejrůznější fóra, je samozřejmě jednou z alternativ, jak značku dlouhodobě udržovat. Její účinnost je ovšem velmi diskutabilní a kvůli vysoké ceně je tento způsob i poměrně neefektivní.

Mnohem efektivnějším a cenově dostupnějším způsobem je pravidelná údržba značky obyčejnou vodou se saponátem. S odolnějšími skvrnami mohou pomoci abrazivní čističe (někteří „koumáci“ doporučují obyčejnou zubní pastu) nebo nejrůznější odmašťovače a spreje třeba na čištění alu kol.

Mohlo by vás zajímat: V nejrůznějších auto a moto fórech se živě diskutuje také o použití lihu, acetonu, technického benzinu nebo toluenu, či petroleje. V tomto případě je ale na místě obezřetnost. Zmíněné kapaliny jsou totiž poměrně agresivní.

Znečištěná registrační značka: Triky a rady, jak ji bleskově vyčistit

Podrobte značku kompletní očistě

Čas od času je taky dobré značku odmontovat. Pod každou registrační značkou (zejména v zadní části) se totiž drží nejen mnoho běžných nečistot (prach a špína) ale především tam najdeme zbytky asfaltu a náletové rzi, kterou snadno odstraníte třeba pomocí speciální hmoty pro mechanické čištění zvané clay.

Nečitelná SPZ je policií posuzována individuálně

V zimě je samozřejmě dobré vozit s sebou obyčejný smetáček, kterým značky za husté chumelenice během cesty několikrát ometete. Pokud vás policejní hlídka přece jen s nečitelnou značkou zastaví, bude záležet na situaci i aktuálním rozpoložení strážce zákona. Jak se v konkrétní situaci chovat, jsme pro vás zmapovali do jednoho z dřívějších článků.

Zdroj info: autosalon, autotrip.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články