PRÁCE 🧰

Vyhledávač SPZ aneb vyhledávání podle registrační značky vozu

9. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Občas v životě nastanou situace, kdy je nutné zjistit podstatné informace o vozidle. Jméno majitele sice nedohledáte, ale můžete si ověřit jiná důležitá fakta.

Vyhledávač SPZ

V předchozím článku jsme si vyjasnili, že majitele nelze podle registrační značky najít. Ačkoli nutno podotknout, že existuje projekt Varuj mě, do kterého když se zaregistrujete, můžete dostávat oznámení od ostatních o vašich prohřešcích. Jsme přeci jen lidé, a tak se každému může stát, že blbě zaparkuje, nebo zapomene v autě nějakou věc, případně lze dát vědět o tom, že se kolem auta třeba vašeho souseda pohybuje neznámý, za to ale podezřelý člověk. Nikdy nevíte, kdy se vám pomoc bude hodit nebo kdy tímto způsobem můžete pomoci někomu jinému, třeba od případné pokuty nebo odtažení vozu

Kde hledat informace o SPZ

Nejjednodušší a rovněž nejbezpečnější cestou jak zjistit jiná data z registrační značky, je využití webu České kanceláře pojistitelů. Raději dejte přednost tomuto ověřenému zdroji, než jiným stránkám, které nemusí být tak spolehlivé nebo budou vyžadovat nějaký poplatek. Po rozkliknutí webu se dá v rozhraní snadno zorientovat. Stačí pouze do příslušného rámečku zadat čísla a písmena z registrační značky, k tomu doplnit aktuální datum. Ve většině případů se vás systém ještě zeptá, jestli nejste robot. Po odkliknutí vám vyjede přesný seznam údajů o vozidle:

  • druh vozidla
  • tovární značka
  • pojistitel
  • pojištění od-do

Je zřejmé, že tyto údaje nebudete hledat pro srandu králíkům, ale spíše se vám budou hodit, když se stane dopravní nehoda a spoluúčastník nebude chtít zrovna moc spolupracovat. 

Existuje ještě jedna možnost, a to když potřebujete vyhledat něco o historii vozidla, jenže to vyhledání přes SPZ není zrovna dvakrát jistotou. V tomto případě se řiďte raději hledáním přes VIN kód, protože ten je jen jeden a vždy unikátní k danému vozu. Prověření historie automobilu můžete tak provést třeba přes webový portál Cebia.

Pokud nevíte jistě, jestli ojetina, kterou jste pořídili, není náhodou kradená, pak není nic jednoduššího než si to zkontrolovat - a to právě přes web nebo aplikaci policie ČR. Stačí zadat jak SPZ, tak i VIN kód vozu a pak už se jen modlit, aby se v seznamu auto nenašlo.

Zdroj médií: Redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články