PRÁCE 🧰

Minimální vzorek pneu u motocyklu

25. 5. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

V současné době se stále častěji mluví o bezpečnosti na silnicích, a to nejen u automobilů, ale také u motocyklů. Mezi důležité faktory, ovlivňující bezpečnost jízdy na motocyklu, je především stav pneumatik.

Minimální hloubka dezénu u motocyklu

V tomto článku se budeme zaměřovat na to, jaká je minimální hloubku dezénu u motocyklů a v jakém případě je vhodné pneumatiky vyměnit. Hloubka dezénu je jedním z klíčových ukazatelů, který hodnotí stav pneumatik a pomáhá řidičům motocyklů určit, kdy je potřeba pneumatiky vyměnit.

Výrobci nabízejí různé typy motocyklů pro specifické potřeby zákazníků - od sportovních přes cestovní až po crossové motocykly pro těžký terén. Každý typ motocyklu vyžaduje svůj speciální vzorek pneumatik, například sportovní motocykly potřebují jiný vzorek než crossové, které jezdí v blátivých podmínkách.

Zákon o minimální hloubce dezénu u motocyklů § 21 odst. 5) Vyhlášky č. 341/2002 Sb.:

„….činná plocha pláště pneumatiky v provozu musí mít po celém obvodu a celé šíři vrchního běhounu jasně viditelný dezén s hloubkou hlavních dezénových drážek nebo zářezů u mopedů (kategorie  L1e, L2e a L6e) nejméně 1,0 mm a u vozidel ostatních kategorií (L3e, L4e, L5e, a L7e) nejméně 1,6 mm…“ 

Pneumatiky určené pro sportovní jízdu.

 Pneumatiky určené pro cestovní motocykly

Pneumatiky do těžkých terénů

Hloubka pneumatik

Mezinárodní směrnice EHK OSN č. 75 nevyžaduje indikátory opotřebení na motocyklových pneumatikách. Většina zemí má stanovené minimální hloubky dezénu, které musí být dodrženy pro bezpečnost řidiče a ostatních účastníků silničního provozu. Tyto normy se mohou lišit v závislosti na typu a kategorii motocyklu, obecně ale platí, že minimální hloubka dezénu by neměla být nižší než 1,6 mm.

Kontrola hloubky dezénu a celkového stavu pneumatik by měla být správně prováděna před každou jízdou, obvykle se však hloubka dezénu kontroluje alespoň dvakrát za sezónu.  Hloubka dezénu motorky je kritickým faktorem, který ovlivňuje jak jízdní vlastnosti, tak i bezpečnost na silnici. Nízká hloubka dezénu pneumatik motocyklu může vést k nedostatečné trakci a zvýšenému riziku aquaplaningu při jízdě v dešti. Je také důležité si uvědomit, že opotřebení dezénu může být ovlivněno řadou faktorů, jako je například styl jízdy, počasí a terén ve kterém jezdíte, nebo taky stav silnice. Pokud je motocykl vystaven extrémním podmínkám, měla by být hloubka dezénu kontrolována častěji.

Motocyklové pneumatiky s dopravou zdarma

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník.
Zdroj médií: Depositphotos, MDČR.

Fotogalerie (5 fotek)

Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články