PRÁCE 🧰

Čím namazat řetěz na motorce?

14. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Řetěz motocyklu bez maziva funguje špatně a velmi rychle se opotřebuje. To samé platí pro situaci, kdy je špinavý. Jak ho správně vyčistit a namazat?

Čím namazat řetěz na motorce?

Jak vyčistit řetěz na motorce?

Pro vyčištění řetězu doporučujeme nejprve postavit stroj na centrální stojan, případně na stojan pod kyvku. Je potřeba dostat kolo do vzduchu tak, aby bylo možné s ním volně otáčet. Bez toho je čištění i mazání řetězu o poznání nepříjemnější práce.

Pro čištění řetězu na motorce je fajn použít k tomu určený kartáček, případně poslouží i starý zubní kartáček. Jde o to, dostat mechanické nečistoty z prostorů mezi nýty a ze všech míst, kde dochází ke tření kovu na kov. Tam prach a tvrdé nečistoty škodí nejvíce.

Existují i myčky na řetězy, které fungují na stejném principu. Řetěz se jimi protáhne, kartáčky odstraní mechanické nečistoty a pomáhá jim v tom ještě prostředek na čištění řetězu.

Co se týče nejrůznějších čističů na řetězy, můžete použít jakýkoliv, který je určený na O kroužky a X kroužky. Čistič je fajn nastříkat na řetěz a nechat chvilku působit. Vyhněte se ale technickému benzínu nebo jiným chemikáliím, které leptají. Gumové kroužky si nechají líbit kdeco, ale použitím benzínu dojde maximálně k tomu, že se rozpadnou, a to poměrně záhy.

Jak a čím namazat řetěz na motorce

Pro mazání opět doporučujeme přípravek k tomu určený. Je to důležité nejen pro řetěz samotný, ale i pro vás. Klasické oleje nejsou stavěné na to, aby se na řetězu i při vysoké rychlosti udržely. Dochází tedy k odstřeďování spojenému se znečištěním všeho, na co kapičky oleje dopadnou.

Maziva na řetěz se dělí často na několik kategorií, obvykle se jedná o silniční, enduro, závodní, offroad a podobně. Složení se liší aditivy, která jsou přizpůsobena například vlhkosti nebo působení prachu a podobně.

Mažeme vždy vyčištěný řetěz, a to to tak, že přípravek nanášíme z vnitřní strany řetězu. Otáčíme kolem (na neutrál samozřejmě) a aplikujeme před zadní rozetu, která následně mazivo zatlačí všude, kde je ho třeba. S množstvím to nepřehánějte nebo si zbytečně zašpiníte zadní kolo. Po namazání chvíli počkejte a můžete ještě řetěz zlehka otřít hadrem, který nepouští vlákna, a to právě proto, aby na něm nebylo tuku víc než je zdrávo.

Jak často mazat

Z vlastní zkušenosti doporučujeme u silničních motorek mazat řetěz zejména po každém dešti, respektive vždy, když jedete třeba několik kilometrů po mokré silnici. To samé platí pro jízdy v prašných podmínkách, bahnu, mokré trávě a podobně. Jezdíte-li jenom za sucha, mazejte po nájezdu 500 až 1000 kilometrů. A pak samozřejmě na konci sezóny, před uskladněním motorky na zimu.

Zdroj info: flash-team.
Zdroj médií: Depositphotos.

Informace o čištění řetězu na motorce poskytl partner

Jsme autorizovaným prodejcem značky KTM a zajišťujeme také servis motocyklů. V naší prodejně si můžete vybrat z bohaté nabídky produktů ze sortimentu doplňků pro motocykly i výbavy jezdce.

Podobné články