PRÁCE 🧰

Kolik stojí povinné ručení na motorku a jak na něm ušetřit?

11. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Druhy pojištění vozidel Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Majitelé motorek nebo skútrů si musí, stejně jako řidiči aut, platit povinné ručení. Jaké škody povinné ručení na motorku kryje a vyplatí se sjednat si celoroční nebo sezónní pojistku? Čtěte dál a dozvíte se to!

Kolik stojí povinné ručení na motorku a jak na něm ušetřit?

Co kryje povinné ručení motorky?

Povinné ručení na motorku se vztahuje na škody způsobené jednostopým vozidlem na majetku, zdraví či životě dalších účastníků silničního provozu. Základní pojistka kryje veškeré hmotné i nehmotné škody osobě či osobám, které jste způsobili provozem motorky, a to až do výše sjednaného limitu pojistného plnění. Na tomto místě je opět potřeba připomenout, že povinné ručení nekryje škody na vlastní motorce. K tomu je určeno havarijní pojištění.

Jaký pojistný limit u motorky zvolit?

I v tomto případě je stanovena minimální hranice pojistného limitu, která činí 35 mil. Kč na majetkových škodách a 35 mil. Kč na škodách na zdraví a životě. Pojišťovací specialisté a odborníci se nicméně shodují na tom, že povinné ručení na motorku byste měli sjednávat s minimálním limitem alespoň 50 000 000 Kč pro každý případ zvlášť.

Díky připojištění můžete zvýšit ochranu stroje i řidiče

Pojistnou ochranu motorky, ale i jejího řidiče, lze zvýšit navolením různých připojištění (např. úraz, odpovědnost, vandalismus, živel, střet se zvěří, zavazadla apod.). Na tomto místě je potřeba zmínit, že čím více rizik si necháte (při)pojistit, tím dražší pojistné ve finále bude. Proto je vždy potřeba důkladně zvážit, jaká rizika vám na cestách hrozí a dle toho pojistku správně nastavit.

Vyplatí se vám celoroční nebo sezonní povinné ručení na moto?

Zatímco auto můžete prakticky bez obav provozovat po celý rok, u motorek je situace přece jen o něco komplikovanější. Spousta řidičů se tak rozhoduje, zda si povinné ručení platit celoročně nebo zvolit sezónní povinné ručení na motorku.

U sezónního pojištění je pojistná smlouva uzavřená na celý rok, motorkář ovšem platí pojistné pouze za sezónu, tedy za období, kdy motorku skutečně provozuje. Mimo stanovenou dobu je ovšem provozování motorky nelegální. Pokud byste tuto skutečnost ignorovali, hrozí vám poměrně vysoká pokuta.

Při výběru vhodného produktu je proto dobré využít nezávislých kalkulaček a srovnávačů, které za vás dostupné produkty porovnají na základě vstupních parametrů, případně nabídky seřadí dle ceny. Snadno tak uvidíte, zda se vám více vyplatí celoroční pojistka nebo sezónní povinné ručení na moto.

Co má vliv na cenu pojistky a kolik za ni zaplatíte?

Stejně jako u povinného ručení na auto, je i pojistka na motorku ovlivněna zejména pohlavím, věkem a trvalým bydlištěm řidiče motorky. Podobně jako u pojištění vozidel jsou za rizikovější považování mladší muži. Ti za pojištění motorky platí nejvíce. Za nevýhodu jsou považována také větší města, kde je vyšší provoz, a tudíž i vyšší riziko vzniku nehody.

Cenu povinného ručení na motorku samozřejmě zvyšuje i dosavadní škodní průběh (tzn. bonusy a malusy). Běžná cena pojistného se u slabších strojů (do 50 cm3) pohybuje okolo 1500 Kč ročně. U silnějších strojů (51 - 350 cm3) jde o 3 500 Kč a u motorek s objemem nad 500 cm3 se může průměrná cena povinného ručení vyšplhat až na 7 000 Kč.

Jak na povinném ručení motorky ušetřit?

Ušetřit na pojistném můžete sjednáním pojistky online a zaplacením pojistného na celý rok, případně uzavřením pojistky na řidiče z menšího města, který nespadá do rizikové věkové skupiny. Na tomto místě je však potřeba zmínit i to, že převod povinného ručení na jiného řidiče z dlouhodobého hlediska nic moc neřeší. Řidiči totiž pouze oddalují okamžik, kdy budou stejně muset platit drahé pojištění kvůli tomu, že začnou sbírat bonusy od nuly.

  Nejvýhodnější povinné ručení na motorku

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, nezávislé srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články