PRÁCE 🧰

Víte, kdy máte nárok na náhradní vozidlo a jak ho vlastně získat?

19. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Základní info k pojištění vozidel

Nabourali vás a vaše auto je nepojízdné. Hlavou vám probleskne, že přece máte určitě nárok na náhradní vozidlo. Chyba lávky! V jakých situacích můžete náhradní vůz skutečně získat a kdy máte smůlu? Poradíme!

Kdy a za jakých podmínek máte nárok na náhradní vozidlo?

Kdo má nárok na náhradní vozidlo z povinného ručení?

Tento nárok se vždy odvíjí nejen od podmínek vaší pojišťovny a produktu, který si u ní platíte, ale také od charakteru samotné dopravní nehody. Pokud nejste viníkem nehody, máte nárok na náhradní vůz z povinného ručení řidiče, který nehodu zavinil.

Že je vozidlo nepojízdné, musíte sami doložit, a to společně s informací, že vůz nezbytně potřebujete (např. z důvodu plnění pracovních povinností, zajištění chodu domácnosti apod.). Proto je vždy dobré spojit se s pojišťovnou viníka dopravní nehody a ověřit si nárok na náhradní vozidlo z jeho povinného ručení.

Co když nehodu sami způsobíte nebo viník od nehody ujede?

Specifické jsou i situace, kdy jste nehodu sami zavinili, viník od ní ujel, došlo ke střetu se zvěří, poruše na vozidle, jeho odcizení nebo zásahu přírodních živlů. V takovém případě se bude nárok na náhradní vozidlo po dobu opravy odvíjet čistě od vašeho pojištění.

U některých pojišťoven si toto riziko můžete připojistit v rámci povinného ručení, jinde si službu musíte připlatit samostatně, a to typicky k havarijnímu pojištění, v rámci asistenčních služeb nebo jiné formy připojištění. Na tomto místě je potřeba zmínit, že pojišťovna vám vždy poskytne náhradní vozidlo ve stejné či nižší kategorii, než je váš poškozený vůz.

Získáte náhradní vozidlo při záruční opravě?

Pokud se vám auto porouchalo během záruční lhůty, měl by vám prodejce zajistit náhradní vůz až do chvíle, kdy bude auto opraveno. V případě záruční opravy je většinou automaticky náhradní vozidlo zdarma. V případě jiného typu opravy vozidla ho můžete u zmíněného prodejce získat za paušální částku.

Máte nárok na náhradní vozidlo při totální škodě?

Pokud dojde k nezaviněné nehodě, jejímž výsledkem je totální škoda, spousta pojišťoven vám bude náhradní vozidlo v přiměřené lhůtě hradit. Tady je ale situace opravdu komplikovaná, protože každá pojišťovna si v oblasti nároku na náhradní vozidlo při totální škodě stanovuje vlastní podmínky i lhůty. Vždy je proto potřeba prostudovat konkrétní pojistné podmínky povinného ručení a z toho plynoucí nároky.

Náhradní vozidlo z povinného ručení nemusíte mít po celou dobu opravy

Závěrem zmíníme ještě jedno specifikum, které může mnohé řidiče překvapit. Zapůjčení náhradního vozidla může být limitováno časově (maximálním počtem dnů, kdy budete mít vůz k dispozici) i finančně (maximálními náklady spojenými s půjčovným, většinou v podobě denní sazby). Proto je vždy důležité, abyste se v dostupných servisech předem informovali o časových možnostech opravy.

Praktický tip závěrem: Pamatujte, že rozdíl mezi plněním pojišťovny a cenou půjčovného už musíte uhradit sami!

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články