PRÁCE 🧰

Vyrážíte služebním autem do zahraničí? Budete potřebovat souhlas a správné pojištění

10. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat pojištění vozidla Pojištění auta na cesty

Zpříjemnit dovolenou vám může i váš zaměstnavatel. Například tím, že vám na zmíněnou dovolenou přispěje, nebo vám na zamýšlenou cestu dovolí využít služební auto. Pokud služebním autem do zahraničí vyrážíte, nezapomeňte na souhlas i vhodné pojištění!

Služebním autem do zahraničí? Víme, co je potřeba zařídit před cestou

Za jakých podmínek můžete se služebním autem na dovolenou?

Pokud je jeden z benefitů, které můžete v současné práci čerpat, zapůjčení služebního vozidla k soukromým účelům, nebude pravděpodobně problém s autem vyrazit i na prázdninovou nebo zahraniční cestu. Pro ni ovšem platí přísná pravidla, která není radno obcházet. Pokud vám zaměstnavatel auto na dovolenou půjčí, musíte mít písemný souhlas o užívání služebního vozu.

Co musí obsahovat souhlas o užívání služebního vozu?

  1. identifikační údaje zaměstnance a zaměstnavatele
  2. identifikaci automobilu
  3. sdělení zaměstnavatele, že se zapůjčením jeho vozidla souhlasí

Přečtěte si také: Služebním autem do zahraničí - na co dát pozor

Před cestou auto důkladně zkontrolujte a nafoťte

Ještě před tím, než na dovolenou služebním vozidlem vyrazíte, ověřte, zda auto splňuje veškeré zákonné podmínky, tedy zda je zákonně pojištěno a také to, zda se v něm nachází kompletní povinná výbava. Ta se může v zahraničí lišit, proto je dobré její složení před cestou ověřit.

Náš tip: Vyrážíte služebním autem do Chorvatska? Spočítejte si, na kolik vás cesta vyjde, jaká silniční pravidla tady letos platí a kolik zaplatíte za mýto v roce 2023!

Kromě souhlasu a výše uvedené kontroly byste si měli před cestou sjednat kvalitní pojištění a auto ze všech stran nafotit. To pro případ nehody nebo poškození, které může zaměstnavatel po návratu nárokovat po vás (resp. po pojišťovně, u níž jste si pojištění sjednali).

Jak by mělo vypadat pojištění, které ochrání vaši peněženku?

Na rozdíl od klasického pojištění řízení služebního vozidla, které je u nás známé spíše jako „pojistka na blbost“, pojištění, které si budete sjednávat pro zahraniční cestu s vypůjčeným vozidlem, bude spadat do kategorie cestovního pojištění, případně autopojištění.

Sjednat si ho totiž můžete v rámci připojištění k povinnému ručení, běžnému cestovnímu pojištění nebo samostatně jako krátkodobé havarijní pojištění do zahraničí.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Při jeho výběru ověřte nejen rozsah pojistné ochrany, ale také výši limitů. Zajímat by vás měly též asistenční služby. V tomto případě byste měli volit rozšířenou asistenci, která vás podrží nejen během nehody v zahraničí, ale při případné poruše, která bude vyžadovat opravu na místě nebo odtah (tzn. repatriaci) zpět do České republiky.

Pamatujte, že výše uvedené pojistky vás vyjdou během týdenní dovolené na několik stokorun. Proto nemá smysl na nich šetřit. Ve finále vás totiž mohou uchránit mnohem větších výdajů, které byste museli bez správně nastaveného pojištění uhradit z vlastní kapsy, čímž by se vám dovolená nepěkně prodražila.

  Porovnat nabídky havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články