PRÁCE 🧰

Co všechno vyřídit před cestou do zahraničí? Máme pro vás praktický výčet!

28. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Chystáte se na dlouho očekávanou zahraniční cestu? Aby vaše vysněná dovolená proběhla v klidu a bez zbytečných komplikací, poradíme, jak se na ni připravit a co všechno zajistit.

Čeká vás zahraniční cesta? Víme, jak se na ni připravit

Cestovní doklady

Pokud cestujete do zemí Schengenu, vystačíte si jenom s občankou. Na tu můžete cestovat také do Andorry, Monaka, San Marina a Vatikán. I když tyhle země nejsou součástí Schengenského prostoru, na jejich hranicích se uplatňují Schengenské dohody. Mimo tyto země je potom potřeba prokázat se platným pasem.

A právě platnost osobních dokladů je něco, co vám může zahraniční cestu nehezky zkomplikovat. Proto je potřeba ověřit, zda (a jak dlouho) vám zmíněné doklady platí, případně s dostatečným předstihem zažádat o nové. Pamatujte, že v některých zemích je dokonce vyžadováno, aby byl váš stávající pas platný ještě alespoň půl roku po návratu!

Měli byste vědět: Zjistili jste, že nemáte platný pas týden před plánovanou cestou? Za jeho vydání ve zkrácené lhůtě 5 pracovních dnů zaplatíte 3 000 Kč. Pokud jste na tuhle nemilou věc přišli ještě později, připravte si 6 000 Kč, a požádejte o expresní vydání do 24 hodin.

Cestovní lékárnička

Před cestou překontrolujte složení a stav vaší cestovní lékárničky, která by měla obsahovat běžně užívané léky, léky na bolest i od horečky, přípravky, které vám pomohou od trávicích obtíží, léky na kašel, rýmu, bolest v krku a další typické potíže, které vás mohou na cestách potkat (např. alergie, poštípání hmyzem, urologické nebo gynekologické potíže apod.). Cestujete-li do zahraničí autem, nezapomeňte zkontrolovat také stav autolékárničky!

Pojištění

Je úplně jedno, jestli vyrážíte k našim polským sousedům, do Itálie, Chorvatska nebo ještě dál. Vždy byste měli mít sjednané odpovídající cestovní pojištění. A to i v rámci Evropské unie, kde vám platí kartička pojištěnce. Při výběru vhodného „cestovka“ dbejte nejen na krytá rizika, ale také na limity pojistného plnění a výluky, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Cestujete-li na dovolenou autem, je potřeba pojistit i ho. To samé platí také pro vaše děti a domácí mazlíčky.

  Porovnat nabídky cestovního pojištění

Platební karty a hotovost

Před cestou do zahraničí zkontroluje platnost platebních karet a jejich limity. Vyměňte také nezbytnou hotovost, ale pamatujte, že dnes už se dá prakticky všude (v oblíbených dovolenkových letoviscích) platit kartou. Jak vypadají aktuální ceny v Chorvatsku, Polsku nebo Itálii? Mrkněte na články našich redaktorů, kteří je pro vás pravidelně mapují přímo na místě.

Dálniční známky a mýto

Cestujete-li do zahraničí autem, cestu důkladně naplánujte, a to včetně úseků, kde budete muset pořídit dálniční známku, případně zaplatit mýto. A pokud se stále nemůžete rozhodnout, jestli vás letošní dovolená vyjde levněji autem nebo s cestovní kanceláří, využijte našich online kalkulaček nákladů, které vám detailně propočítají náklady na cestu do Chorvatska, Polska, Itálie nebo na Slovensko.

Očkování

V rámci Evropy již není potřeba řešit očkování na covid ani další nemoci, které vám mohou pobyt v zahraničí nepříjemným způsobem zkomplikovat. Cestujete-li ale mimo Evropskou unii, s dostatečným předstihem zjistěte všechna zdravotní rizika a s nimi související doporučená a povinná očkování. Cestu vám může v některých (zejména asijských a afrických) destinacích znepříjemnit například cestovatelský průjem, hepatitida A, břišní tyfus, malárie a jiné nemoci.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články