PRÁCE 🧰

Bezpečnostní pásy v autě aneb jejich vývoj a důležitost

4. 8. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Sedneme do auta a zapneme si bezpečnostní pás, když tak neuděláme, dostaví se většinou akustické upozornění. Jakou cestu ale musely pásy ujít až do současné podoby bezpečnostního prvku?

Bezpečnostní pásy v autě: Význam, zákon a výjimky

Už u prvních automobilů se myslelo na bezpečnost posádky, a tak se začalo experimentovat. Co se týká bezpečnostních pásů jako vynálezu, je s nimi spojován George Cayley. Ačkoli nutno podotknout, že se stále nejednalo o takovou podobu pásů, jako je známe v současné době.

5 bodové bezpečnostní pásy

Ten, kdo ale skutečně přišel s podobou bezpečnostního pásu byl Louis Renault, který přinesl na trh 5 bodové bezpečnostní pásy. Později se z jeho vynálezu odpíchlo Volvo a vynalezlo 3 bodové bezpečnostní pásy. Tedy takovou podobu, kterou známe dnes v moderních automobilech. Pás jde křížem přes tělo do oblasti boků, odkud vede přes pánev do upínače, kam se přichytává. Z pásů se stal standard. Přitom to byla Austrálie, která rozhodla, že se bezpečnostní pás stane součástí povinné výbavy. Další země se začaly po čase přidávat.

V Česku začala platit v šedesátých letech vyhláška, která nařizovala použití pásu na předních sedačkách, ale pozor, jen na komunikaci mimo obec. Povinnost poutat se na všech sedadlech přišla až o deset let později. A teprve o dalších pár let déle přišla povinnost se poutat vždy, tedy i ve městě.

Správné nastavení bezpečnostního pásu je žádoucí

Samozřejmě, pokud jezdíte jedním autem, máte to vše v malíku. Ale pozor i když si půjčíte jiné auto, nezapomeňte si jako první upravit bezpečnostní pás. Ten by vás za žádnou cenu neměl škrtit kolem krku. Spodní část musí vést přes pánev a ne přes bříško, a tak si nastavte i tento parametr, abyste zajistili plnou funkčnost bezpečnostního pásu.

Jakmile konec bezpečnostní pásu zaklapnete do kotvy, je hotovo. Pokud tak neuděláte, ozve se akustické upozornění, které se s nastupujícím časem zvyšuje a začíná být nepříjemné. U některých aut, především těch moderních, může dojít až k zastavení automobilu.

Následky nepoužití bezpečnostního pásu

Vzhledem k tomu, že se lidské tělo při nárazu mění v doslova těžkou třítunovou věc, je snadné si uvědomit co vše se v takovém okamžiku může stát. Poraněním hlavy to začíná, v úvahu ale musíte vzít i airbagy, které při nárazu vyletí a nepřipoutaného člověka mohou v důsledku toho ještě více poranit. Velmi nebezpeční mohou být i nepřipoutaní cestující vzadu, kteří se nárazem mohou vymrštit dopředu a zranit ostatní.

Častými zraněnými způsobené nepoužitím bezpečnostního pásu jsou tedy různé zlomeniny, vnitřní krvácení, poranění vnitřních orgánů a v nejhorším případě i zlomený vaz. Nepřipoutaný člověk častokrát může vyletět skrz čelní sklo a jeho zranění jsou o mnohem vážnější, než kdyby připoutaný byl.

Bezpečnostní pásy a zákon

Jestliže vyrazíte na cesty a nebudete připoutáni bezpečnostním pásem, pak vám hrozí pokuta, neboť se dopouštíte dopravního přestupku. Pokud vás zastaví policejní hlídka a zjistí tuto skutečnost, pak vám na bodovém kontu přibydou tři body a kromě toho samozřejmě finanční postih.

Řidiči by měli pamatovat, že je jejich povinnost informovat spolucestující, aby se připoutali. Pokud tak neučiní, za jejich chování nenese odpovědnost. To ale neplatí, pokud ve voze cestují nezletilé osoby, v tom případě za ně nese odpovědnost.

Bezpečnostní pásy a výjimky

Samozřejmě existují momenty, kdy se připoutat bezpečnostním pásem nejde tak standardně. Jedná se v prvním případě o těhotné ženy, které by měly v autech využívat bezpečnostního pásu pro těhotné. Ve vyšším stádiu těhotenství může být klasický bezpečnostní pás pro ženu a plod nebezpečný, obzvlášť stane-li se dopravní nehoda. Bezpečnostní pás se v tu chvíli stává nebezpečným, protože pří nárazu vyvíjí nesmírný tlak na břicho a dítěti se v děloze může něco stát, proto je nutné v obchodě pořídit pás určený pro těhotné ženy. Investice je to pravda vyšší, standardně je pořídíte od 800 do 1600 korun, ale na druhou stranu budete mít jistotu, že se miminku nic vážného nestane.

Druhou variantou, pro které nebude vhodný klasický bezpečnostní pás, jsou zvířata. Ta se podle zákona nesmí pohybovat volně po prostoru auta, a tak je nutné je zabezpečit. Nejjednodušší co můžete pořídit je postroj pro pejska, který se následně snadno přichytne do upínače klasického pásu. Pes by měl být vždy vzadu, a pokud si nechcete ničit potahy sedaček, pak volte vhodnou deku nebo ochrannou podložku. Pokud vám přeprava uvnitř auta nevyhovuje, pak volte přepravní klec pro psa, kterou můžete dát do kufru. 

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články