PRÁCE 🧰

Jelení Hora, Krkonošské muzeum a Muzeum skla

10. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Krkonoše – Dolnoslezské vojvodství

Dolnoslezské vojvodství skrývá lecjakou zajímavost, jednou z těch nejatraktivnějších je Krkonošské muzeum. V tom samém objektu je zároveň i expozice skla.

Krkonošské muzeum v Jelení Hoře

Největší atrakce? Chalupa!

Zkoncentrovat historii polské a částečně i české strany Krkonoš do jednoho místa nebyl asi úplně jednoduchý úkol. V Jelení hoře se to naštěstí povedlo na jedničku a návštěvníky o tom přesvědčí třeba replika roubené chalupy, kterou se muzeum pyšní hned u vchodu. Je to jedna z největších atrakcí a prohlídka zde začíná. Stavení je skutečně postavené v měřítku 1:1 tak, jak se kdysi tyto budovy dělaly. V interiéru je samozřejmě plno dobových prvků, a to z velké části původních.

Od minulého století po paleolit

V rámci „běžné expozice“ muzeum disponuje historickými artefakty především z několika posledních století, a to od ošacení, přes řemeslnou výrobu a tradice, až po například kompletně vybavený pokoj tehdejšího měšťanského domu.

Krkonošské muzeum v Jelení Hoře

Krkonošské muzeum v Jelení Hoře

Speciální prostor je věnován i historii o něco dávnější, přesněji neolitu, kdy již v oblasti Krkonoš fungovaly slovanské kmeny. Artefakty z tohoto období jsou nejčastěji kovové části zbraní, nádoby, případně šperky. Za skly jsou ale i kosti nalezené v nejdelším období lidských dějin – době kamenné, případně se můžete pokochat čtvrtohorním mamutím klem.

Krkonošské muzeum v Jelení Hoře

Krkonošské muzeum v Jelení Hoře

Muzeum skla

Jak už bylo naznačeno výše, v rámci Krkonošského muzea se můžete podívat i na expozici věnující se sklu. Ta je popravdě velmi obsáhlá a jde chronologicky jedno období po druhém. Nejsem až takový fanoušek historie, abych procházel vitríny jednu po druhé a se zájmem si prohlížel každý ze skleněných artefaktů, kterých je vystaveno kolem 2000. Namísto toho jsem se spíš zaměřil na rozdíly mezi jednotlivými historickými obdobími a sledoval postupný vývoj především v dokonalosti výroby, a tedy vizuální čistotě a souměrnosti finálního produktu.

Krkonošské muzeum v Jelení Hoře

Krkonošské muzeum v Jelení Hoře

Musím ocenit práci průvodkyně, která chápe, že ne každý je fanoušek skla nebo historie a i na takové jsou zde připraveni. V expozici je totiž i několik řekněme žertovných kousků, které ukazují, že smysl pro humor měli i naši předci. A ještě jedna věc – dopředu upozorňuji, nenechte se nachytat jako já a netvrďte o bílém sklu, že to je porcelán. Ano, vypadá to tak, ale zdání klame. Součástí je expozice sklářských výrobků od známých i začínajících umělců.

Krkonošské muzeum v Jelení Hoře

Krkonošské muzeum v Jelení Hoře

Autem to není daleko

Krkonošské muzeum se nachází v obci Jelenia Góra (Jelení Hora), kousek za našimi severními hranicemi. Z Hradce Králové jsou to necelé dvě hodiny cesty, ale třeba z Trutnova jste tam za hodinu. I se „sklářskou částí“ je to zhruba na dvou až tříhodinovou prohlídku, doporučujeme tedy spojit výlet ještě s nějakou další aktivitou.

  Vybrat online cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Muzeum Karkonoskie.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Fotogalerie (12 fotek)

Podobné články