PRÁCE 🧰

Na výlet do Karpacze: Kostel Wang a muzeum Karkonoskie tajemnice

20. 12. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Cesta do Polska Tipy na výlety Krkonoše – Dolnoslezské vojvodství

Polské město Karpacz je známé hlavně coby lyžařské středisko a místo relaxu a odpočinku. My se ale na Karpacz podíváme trošku z jiného úhlu a představíme vám rovnou dva tipy na populární atrakce, které při návštěvě tohoto malebného místa rozhodně nevynechat.

Kostel Wang

Karpacz se nachází v bezprostřední blízkosti českých hranic na severním úbočí Krkonoš. Území města dokonce zasahuje až k polské straně Sněžky. Jak jistě víte, krkonošské hory jsou opředeny nejedním tajemstvím. Pokud se chcete o starých horských legendách dozvědět více, karpaczské muzeum je pro vás to pravé.

Vyrazte s dětmi do muzea Karkonoskie tajemnice!

Samotný název muzea by se dal přeložit jako Krkonošská tajemství. Už jen vznik muzea je propleten s tajemnem. Stojí totiž na místě, kde byla v roce 2011 při stavebních pracích objevena prastará hůl, jejíž vlastnictví je připisováno Duchu hor. Jeho sedmimetrovou sochu před vchodem jistě nepřehlédnete. V současné době je originál hole zařazen do sbírky muzea Carla a Gerharta Hauptmannových ve Szklarské Porębě. V Karpaczi si můžete prohlédnout její věrnou repliku.

Karkonoskie tajemnice – hůl Ducha hor

Muzeum vás zavede do mýtického a tajemného světa, kde potkáte obávaného Ducha hor a poznáte legendy a příběhy, které se zrodily na krkonošském území. Kromě Ducha hor se setkáte také s dalšími tajemnými postavami jako jsou bylinkáři, alchymisté, trpaslíci nebo děsivý kořen Mandragory.

Multimediální a interaktivní expozice se nachází v podzemí budovy, což jen umocňuje všudypřítomnou strašidelnou atmosféru. Prostřednictvím různých historických předmětů, výjevů a legend se přenesete do minulosti a nahlédnete do životů dávných obyvatel Krkonoš. Intenzitu zážitků ještě násobí fascinující hra světel a zvukových efektů. K dispozici je na pokladně také tablet, kde si můžete přečíst veškeré legendy v češtině.

Muzeum doporučujeme zejména rodinám s dětmi. Zejména ty si tu totiž užijí spoustu zábavy. Vytvoří si tu vlastní obraz Ducha hor, budou hledat kámen mudrců, vařit elixíry, hrát na harfu s neviditelnými strunami, vyzkouší si stroj na déšť nebo bouřkový buben. A to jsou jen některé z atrakcí, které v muzeu najdete!

Cena vstupenek a tip na parkoviště

Muzeum nabízí vstupenky ve dvou variantách, klasickou za 32 zlotých (180 Kč) a zlevněnou za 26 zlotých (cca 150 Kč), která se vztahuje na děti od 4 do 18 let, studenty, seniory a osoby s postižením.

Co se týče parkoviště, přímo u muzea se žádné nenachází, máme pro vás ale tip na jedno, které je v podstatě jenom kousek od muzea přes hlavní silnici. Na Google mapách je toto parkoviště označeno jako „Parking miejski nr 2“. V letní sezóně tu asi bude dost aut, ale při troše štěstí se vám určitě podaří zaparkovat. Menším problémem je místní automat, jehož obsluha nepatří mezi ty nejjednodušší a zvlášť při větší obsazenosti parkoviště se tu pravděpodobně vytvoří fronta na placení.

Kostel Wang

Dalším lákadlem, které rozhodně při návštěvě Karpacze nesmíte minout, je místní kostel Wang. Můžete si sem buď vyšlápnout od muzea (což nedoporučujeme, protože to je pořádná tříkilometrová štreka s neustálým stoupáním), nebo přejet autem. Kostel to není jen tak ledajaký. Tento je totiž dřevěný a původně byl postaven v norském městečku Vang na přelomu 12. a 13. století. Po necelých 700 letech však přestal svatostánek místním obyvatelům stačit, a nakonec se s ohledem na špatný stav a vysoké náklady na přestavbu rozhodli pro jeho prodej.

A jak se norský kostel dostal až do Karpacze? Historie je poměrně spletitá. Na přání pruského krále Fridricha Viléma IV. stavbu koupil norský malíř Johan Christian Dahl. Kostel byl po pečlivé dokumentaci rozebrán a převezen do Berlína, kde měl být umístěn na Pavím ostrově. Král se ale nakonec nechal přesvědčit hraběnkou Friederike von Reden k poslání chrámu do Karpacze. Během stavby přibyla ke kostelu kamenná věž, která měla posloužit jako ochrana před horskými vichry. Slavnostní otevření proběhlo v roce 1844 a od té doby svatyně nepřetržitě slouží místním evangelíkům.

Kostel zaujme nejen svou spletitou historií, ale i podobou. Uvnitř kostela se nachází některé původní prvky zhotovené z dřeva skandinávské borovice – jsou to především sloupy a bohatě zdobené portály se zvířecími a květinovými motivy a runovým písmem. Za zmínku stojí i ochoz osvětlený řadou barevných oken, který se line podél celé lodě kostela. Charakteristická je i střecha kostela vyzdobená zvířecími hlavami s otevřenou tlamou připomínající svým vzhledem rybí ocasy.

Nemůžeme zapomenout ani na dechberoucí výhled do krajiny, který vás po výšlapu ke kostelu čeká. Věděli jste, že se jedná o nejvýše položený kostel ve Slezsku? Nachází se ve výšce 885 metrů nad mořem!

Ceny prohlídky a parkoviště

Kostel můžete navštívit po celý rok, od 15. dubna do 31. října je otevřeno v čase 9–18 h, od 1. listopadu do 14. dubna pak od 9 do 17 h. Akorát o nedělích a svátcích probíhají v kostele bohoslužby, proto jsou prohlídky možné až od 11:30. Ceník najdete v následující tabulce.

Kostel Wang – ceník
Druh vstupenkyCena v PLNCena v Kč
Dospělí12 PLN67 Kč
Děti starší 6 let7 PLN40 Kč
Žáci a studenti do 26 let7 PLN40 Kč
Fotografování a videa5 PLN28 Kč
Vstup pouze na nádvoří2 PLN10 Kč

Za nás je cena zhruba odpovídající, akorát nás zklamalo, že v kostele není prohlídka komentovaná. Pouze vám strčí do ruky papír (sic v češtině) a vpustí vás dovnitř. Tam strávíte tak přibližně 10 minut a než se nadějete, je po prohlídce.

Parkování

S parkováním je to u kostela trochu složitější. Přímo ke kostelu s autem nemůžete. Na silnici pod kostelem sice najdete spoustu cedulí s nápisem parking, ale tato parkoviště jsou zpravidla soukromá a majitelé si za ně sami vybírají poplatek, který je často poměrně vysoký. Nehledě na to, že pokud se rozhodnete kostel navštívit mimo letní sezónu stejně jako my, buď budou tato provizorní parkoviště zavřená úplně, nebo tam na žádnou „obsluhu“ nenarazíte, což je sice ta lepší varianta, ale pokud člověk nechce riskovat problémy, raději bychom sem za této situace nejezdili.

My jsme proto zvolili klasické městské parkoviště s automatem naproti pensionu Pegaz, které je od kostela vzdálené zhruba 800 m, což se dá v pohodě zvládnout. Trasu najdete na obrázku pod textem.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Kateřina Tonarová, Google mapy.

Podobné články