PRÁCE 🧰

Jak vypadají aktuální ceny na adventních trzích v Česku a u našich sousedů?

18. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Vánoční trhy v Polsku

Naši redaktoři se v posledních týdnech vydali na adventní trhy v Polsku, Německu a na Slovensku, aby porovnali aktuální nabídku a ceny s adventními trhy v Česku. Jak dopadlo naše velké předvánoční srovnání?

Ceny na vánočních trzích v Polsku, Německu, Slovensku a v Česku

Vánoční trhy v Drážďanech

Největším lákadlem drážďanských adventních trhů jsou nepochybně místní klobásy. Ochutnat je můžete v nespočtu variant a s různými omáčkami. Nás na trzích zaujal půlmetrový bratwurst, který vyšel na 170 korun. Pokud bychom tenhle pokrm a cenu porovnali například s klobásou, kterou dostanete na pražských adventních trzích, pak má drážďanský bratwurst rozhodně navrch. A přitom je zhruba jen o 20 korun dražší než klobása na adventních trzích v Praze.

Specialitou drážďanských trhů jsou nepochybně i zdejší štoly, podle kterých dostaly drážďanské vánoční trhy svůj název. Nechybí ani Pflaumentoffel, což jsou ručně zhotovované figurky kominíčků ze sušených švestek, jejichž původ sahá až do 17. století. Co nás na drážďanských trzích překvapilo, bylo plzeňské pivo, které tady čepují do půllitrového kelímku za 121 Kč.

Adventní trhy v Bratislavě

Naše další kroky vedly do Bratislavy, kde nás mile překvapila nabídka tradičních slovenských specialit v podobě grilovaného oštiepoku, krvavničky, enciánu nebo lokší, či poplamúchů. Ani tady samozřejmě nechyběly tradiční stánkové speciality v podobě hamburgerů, langošů, bramboráků nebo hranolek s množstvím omáček.

Také na bratislavských trzích jsme objevili stánek s čepovanou „Plzní“, jejíž cena začínala na 85 korunách za třetinku. Půllitr piva pak vyšel na 121 Kč, což je stejná cena, kterou jsme viděli v Drážďanech. Ceny klasických svařáků a punčů byly velmi podobné ostatním městům, která jsme během našeho adventního putování navštívili. 

Průměrné ceny pokrmů a nápojů na vánočních trzích V Německu, Slovensku, Polsku a Česku

Porovnání průměrných cen pokrmů a nápojů na letošních adventních trzích
MěstoKlobásaTrdelníkLangošGrilovaný sýrSvařené víno (0,2 l)Punč (0,2 l)
Drážďany120 - 17014590 - 170-85 - 109109
Bratislava240145od 971708585
Vratislav112--1688478
Praha15090 - 16016080 - 9575 - 10070 - 90

Vánoční trhy v Polsku

V posledních týdnech jsme navštívili také adventní trhy v Polsku, kam jsme se vydali rovnou několikrát. Naši redaktoři pro vás mapovali aktuální nabídku a ceny v Krakově, Vratislavi a Katovicích. Ceny jídel na polských adventních trzích jsou obecně nižší než například v Bratislavě nebo Drážďanech, co se týče alkoholu, cena za svařáky a nejrůznější punče se vyrovnává.

Specialitou letošních katovických vánočních trhů je Slezské tiramisu, což je masový horký pokrm, jehož základ tvoří jitrnice, smažené zelí a bramborová kaše. U stánků tuhle dobrotu pořídíte okolo 25 PLN (140 Kč) a hravě se z ní najedí dva dospělí. Velkou předností letošních polských adventních trhů je nepochybně bohaté vyžití pro všechny věkové skupiny.

Vánoční trhy v Česku

Naše kroky samozřejmě vedly také na tuzemské adventní trhy, konkrétně do Prahy na Staroměstské náměstí a vedlejší Náměstí Míru. Ceny na „Staromáku“ jsou samozřejmě dosti vysoké. Například za nejlevnější palačinku posypanou cukrem dáte 120 korun. Slaná palačinka s trhaným masem a cheddarem vás vyjde bez dvaceti korun na dvě stovky.

I cena trdelníku se liší podle přísad. Na Staroměstském náměstí za něj návštěvník utratí 90 korun s tím, že třeba za Nutellu si připlatí 20 korun navíc. Pravděpodobně největší ikonou adventních trhů je svařené víno, hovorově „svařák“. Jeho cena na Staroměstském náměstí je stejná jako loni. Za dvě deci tu návštěvník zaplatí 90 korun. Na vedlejším Náměstí Míru je cena zhruba o 15 korun nižší.

Zdroj info: Redaktoři Portálu řidiče.
Zdroj médií: Redaktoři Portálu řidiče.

Podobné články