PRÁCE 🧰

Co ochutnat na letošních vánočních trzích v Polsku?

29. 11. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Vánoční trhy v Polsku

V průběhu listopadu jsme vyrazili na vánoční trhy do Polska a ochutnali tady nespočet lokálních dobrot. Na co se vyplatí stát frontu a jak chutná letošní hit katovických adventních trhů – slezské „tiramisu“? Máme pro vás reportáž plnou vůní a chutí!

Jaké dobroty vás čekají na adventních trzích v Polsku?

Na polské vánoční trhy jedině s prázdným žaludkem

To, že se nacházíte v bezprostřední blízkosti slavnostně vyzdobených stánků na vánočně osvětleném náměstí, poznáte celkem brzy. Už v okolních uličkách totiž ucítíte známé i netradiční vůně uzenin, lahodných sýrů i sladkostí, které na polských vánočních trzích můžete ochutnat prakticky v každém druhém stánku.

Je vlastně úplně jedno, jestli vyrazíte do Katowic, Wroclawi nebo Krakowa. Cestu sem absolvujte ideálně s prázdným žaludkem. Neochutnat místní speciality, které jsou mimochodem mnohem levnější než na vánočních trzích u nás, by totiž byla věčná škoda.

Na své si tady přijdou nejen milovníci tradičních polských specialit, ale také gurmáni, kteří nepohrdnou kvalitní klobáskou, či jinou uzeninou nebo sýry na nespočet variací (skvělé jsou ty horalské s brusinkovou omáčkou). Děti pak jistě potěší bohatá nabídka sladkých jídel a roztodivných sladkostí.

Co ochutnat na vánočních trzích v Polsku?

Patříte-li mezi milovníky masa a uzenin, vaše kroky jako první pravděpodobně povedou ke stánkům s klobáskami (ceny okolo 24 PLN = 134 Kč). Ty si v Polsku můžete dát jen tak s chlebem, kečupem a hořčicí (někde vám naservírují i pesto z medvědího česneku) nebo jako obří hot-dog vytuněný“ nakládaným zelím a jinou kvašenou zeleninou, smaženou cibulí, poctivou porcí omáčky a mnohými dalšími ingrediencemi, které si často můžete sami vybrat z nabídky konkrétního stánku.

Mezi tradiční speciality polské kuchyně, které můžete na adventních trzích v Polsku ochutnat, patří nepochybně bigos (od 28 PLN = 157 Kč). Jde o jídlo ze zelí, masa, klobásy a hub. Oblíbené jsou taky gołąbki, které představují zelné závitky plněné masem a rýží. Milovníci ryb si tady mohou dát brambory se sleděm, tradicionalisté zase vepřové koleno.

Pokud dáváte přednost polévkám, ochutnejte minimálně místní žurek, který se připravuje na bázi masového vývaru a kvásku z žitné mouky. Nechybí ani šašlik, luxusní chléb se sádlem (od 22 PLN = 123 Kč), který vám dle chuti obloží cibulí, okurkou, uzeninou nebo dalšími dobrotami, nejrůznější druhy pirohů (27 PLN = 151 Kč), grilované horalské sýry (od 7 PLN = 39 Kč), ale i klasické stánkové pochutiny v podobě hranolek (20 PLN = 112 Kč), langošů nebo bramboráčků.

Náš tip: Pokud míříte na vánoční trhy do polských Katowic, ochutnejte letošní specialitu v podobě slezského „tiramisu“ z jitrnice, smaženého zelí a bramborové kaše (od 25 PLN = 140 Kč). I když jsme se téhle netradiční kombinace báli, naše zvědavost byla větší a ochutnávce jsme neodolali. Vzájemné snoubení jednotlivých chutí nás příjemně překvapilo, takže pokud vám výraznější chuť jitrnice nevadí, určitě tuhle dobrotu letos ochutnejte.

Zahřejte se a potěšte nejmenší návštěvníky

Vůně se na polských vánočních trzích neuvěřitelně prolínají a k ochutnávce donutí snad každého, kdo sem zamíří. Pokud se budete potřebovat zahřát, nebo obsah žaludku maličko naředit, vydejte se ke stánkům s nápoji.

Ochutnat tady můžete nejen svařák (od 18 PLN = 100 Kč) na nespočet způsobů (skvělé je třeba tradiční haličské svařené víno), roztodivné druhy punčů (od 14 PLN = 78 Kč), kde nás letos překvapila novinka v podobě konopného punče, ale třeba i vynikající cider, či pitný med, který si nepleťte s klasickou medovinou.

Náš tip: U většiny stánků můžete platit kartou. Výjimkou jsou pouze stánky s nápoji, kde chtějí hotovost. Důvodem je pravděpodobně záloha na speciální edici vánočních hrníčků, které si můžete vzít domů jako suvenýr.

Děti jistě ocení lahodnou horkou čokoládu s poctivou porcí šlehačky a nespočet sladkých pokrmů, z nichž nejznámější jsou asi gofry (vafle) se šlehačkou, čokoládou a ovocem (30 PLN = 168 Kč). Samozřejmostí jsou i stánky s ovocem v čokoládě, oříšky, ale i perníky, pendreky, cukrová vata (od 10 PLN = 56 Kč), lízátka nebo tradiční bonbony Krowki.

Návštěva polských vánočních trhů je vlastně takovým malým gastro zážitkem pro velké i malé. Nejen, že tady načerpáte slavnostní atmosféru, ale také můžete ochutnat tradiční i méně známé dobroty.

  Porovnat online cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Redaktoři Portálu řidiče.
Zdroj médií: Kateřina Tonarová a Nikola Vrablová.

Fotogalerie (10 fotek)

Podobné články