PRÁCE 🧰

Chystáte se na vánoční trhy do Polska? Víme, kdy se letos konají a na co se můžete těšit

19. 11. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Vánoční trhy v Polsku

Do nejkrásnějších svátků v roce zbývá posledních pár týdnů. Řada z nás se proto v blízké době chystá navštívit tradiční vánoční trhy. Pokud vás lákají ty u našich polských sousedů, víme, kdy a kde se budou letos konat a jaká lákadla pro návštěvníky chystají!

Nejkrásnější vánoční trhy v Polsku: Kam a kdy letos zamířit?

Vánoční trhy v Polsku: Vratislav (24. 11. 2023 – 7. 1. 2024)

Vánoční trhy (polsky Jarmarki Bożonarodzeniowe) ve Vratislavi odstartují 24. listopadu a probíhat tady budou až do 7. ledna (s výjimkou 24. a 25. prosince). Na „rynku“ dolnoslezské metropole se jako už tradičně objeví bohatě zdobený vánoční strom a vánoční mlýn, stejně jako více než dvě stovky stánků, ve kterých můžete nakoupit nespočet rukodělných výrobků a typických polských dobrot.

Jen namátkou můžeme jmenovat třeba bigos (jídlo ze zelí, masa, klobás a hub), různé druhy pirohů, gołąbki (zelné závitky plněné masem s rýží), gofry (vafle) nebo brambory se sleděm. Chybět nebudou samozřejmě vyhlášené klobásy a další uzeniny, grilované sýry, domácí pečivo, horký punč a voňavý svařák.

Těšit se můžete i na foto domky, prostřednictvím kterých si pořídíte dokonalou vzpomínku na zdejší vánoční atmosféru. Pro nejmenší návštěvníky je připravený „Bajkowy las“, ve kterém můžou obdivovat domečky s pohádkovými postavičkami. Novinkou je domek, kde budou Elfové pod dohledem Mikuláše připravovat vánoční dárečky.

Náš tip: Během návštěvy vánočních trhů v polské Vratislavi mějte oči na stopkách! Potkat tady můžete výjimečného trpaslíka jménem Prezentuś (v překladu „Dáreček“), který poté zase na dlouhých jedenáct měsíců zmizí. Legenda říká, že se musíte třikrát dotknout jeho čepičky, aby se vám splnila všechna přání.

Vánoční trhy v Polsku: Katovice (17. 11. 2023 – 7. 1. 2024)

Další oblíbenou lokalitou, kam se rozhodně na vánoční trhy vyplatí zamířit, je „rynek“ v polských Katovicích. Vánoční trhy tady budou probíhat už od 17. 11. 2023 a potrvají, stejně jako u trhů ve Vratislavi, až do 7. ledna 2024. Katovické vánoční trhy se od ostatních liší množstvím atrakcí pro děti a originální slezskou kuchyní.

Chybět nebude více než dvacítka pohádkových domečků s animatronickými figurkami, které můžete rozhýbat stisknutím pouhého tlačítka. Každý domeček je opředený vlastním pohádkovým příběhem, který podtrhuje jedinečnou atmosféru katovických vánočních trhů. Chybět nebude ani 35 metrů vysoké ruské kolo, vláček ani viktoriánský kolotoč.

Náš tip: Pokud se na trhy vypravíte v pátek 8. prosince, určitě si nenechte ujít honosný mikulášský průvod!

Na letošních vánočních trzích v Katovicích nebude chybět ani kluziště, které je pro návštěvníky zdarma (brusle si tady můžete půjčit za menší poplatek) a řada stánků, v nichž pořídíte tradiční dobroty, ale i novinku letošního roku, kterou je „slezské Tiramisu“ z jitrnice, smaženého zelí a bramborové kaše. Do speciálních vánočních hrníčků si pak můžete nechat nalít několik druhů kvalitního svařeného vína, konopný punč nebo cider.

Polské vánoční trhy v Krakově (24. 11. 2023 – 1. 1. 2024)

Ani polský Krakov letos o vánoční trhy nepřijde. Konat se tady budou v termínu od 24. 11. 2023 do 1. 1. 2024. Těšit se můžete na obrovský vánoční stromeček, který bude opět sousedit se slavným Mariánským kostelem. Ve vzduchu ucítíte vůni pečených kaštanů, oříšků a haličského svařeného vína.

Specialitou těchto adventních trhů v Polsku jsou stánky, kde prodávají řemeslníci z mnoha okolních států včetně Maďarska, Slovenska, Litvy nebo Ukrajiny. Prohlédnout si můžete jejich bohatý sortiment svátečních výrobků, mezi které patří třeba ručně malované vánoční ozdoby, vánoční dekorace, keramika, výrobky ze dřeva, vlny, skla nebo šperky.

Ani na krakovských vánočních trzích samozřejmě nebude chybět řada typických specialit. Ochutnáte domácí uzeniny, sýry nebo dáte spíše přednost koláči sękacz, který pochází ze severovýchodní oblasti Polska? A s dobrotou v ruce si nezapomeňte prohlédnout krakovskou specialitu – betlémy, které byly v roce 2018 zapsány na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Další vánoční trhy, které můžete v Polsku navštívit

Přehled termínů polských vánočních trhů
Název a místo konáníTermín
Vánoční trhy v Polsku – Jelenia Gora16. – 18. 12. 2023
Vánoční trhy v Polsku – Opole25. 11. 2023 - 31. 12. 2023
Vánoční trhy v Polsku – Cieszyn1. - 23. 12. 2023
Vánoční trhy v Polsku – Pszczyna15. - 17. 12. 2023
Vánoční trhy v Polsku – Bielsko-Biała15. - 17. 12. 2023
Vánoční trhy v Polsku – Wisła15. - 17. 12. 2023
Vánoční trhy v Polsku – Zakopane9. 12. 2023 – 8. 1. 2024

  Online kalkulačka cestovního pojištění do Polska

Zdroj info: Polsko Travel.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články