PRÁCE 🧰

Co speciálního můžete zažít a ochutnat na letošních polských adventních trzích?

1. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Vánoční trhy v Polsku

Letošní adventní trhy v Polsku jsou opět v mnohém specifické a originální. Pokud se sem v brzké době chystáte, víme, co netradičního tady můžete zažít a také ochutnat!

Letošní speciality polských vánočních trhů

Na vánoční trhy do Polska vyrážejte hladoví

To, že se blížíte ke slavnostně vyzdobenému náměstí (rynku), poznáte už při cestě postranními uličkami. Provázet vás totiž budou nejrůznější vůně tradičních polských specialit i voňavého svařeného vína (15 PLN = 84 Kč) a punče (14 PLN = 78 Kč). O tom, co všechno můžete na polských adventních trzích ochutnat, jsme se více rozepsali v jednom z předchozích článků.

Pokud ale máte na návštěvu polských vánočních trhů jen velmi omezený čas (nebo rozpočet) určitě nevynechejte ochutnávku haličského svařeného vína, konopného punče nebo horkého tekutého medu (neplést si s "naší" medovinou). Nápoje vám tady nalijí do speciální edice vánočních hrnečků (platí se záloha ve výši 20 – 25 PLN = 112 – 140 Kč), které si můžete odvézt domů jako suvenýr.

Měli byste vědět: Na adventních trzích v Polsku můžete u většiny stánků platit kartou. Výjimkou jsou většinou jen stánky s nápoji, kde vyžadují vzhledem k zálohovaným hrníčkům platbu v hotovosti.

Z pochutin, které jinde, než v Katovicích neochutnáte, musíme jmenovat hit letošního roku, kterým je tzv. Slezské tiramisu. Nejde o sladkou dobrotu, jak by mohli mnozí předpokládat, nýbrž masový horký pokrm, jehož základ tvoří jitrnice, smažené zelí a bramborová kaše. I když se může zdát tahle kombinace maličko divoká, určitě stojí za ochutnání. U stánků tuhle dobrotu pořídíte okolo 25 PLN (140 Kč).

Děti budou nadšené

Letošní vánoční trhy v Polsku jsou zaměřené zejména na ty nejmenší návštěvníky. Kromě tradičních kolotočů a osvětlených vyhlídkových kol (to katovické má na výšku neuvěřitelných 35 metrů) tady najdete i další atrakce třeba v podobě viktoriánského kolotoče, na kterém se mohou děti svézt na katovických vánočních trzích.

Tady jsou kromě jiného připravené i speciální dřevěné domečky s animatronickými figurkami, které můžete „rozhýbat“ pouhým jedním stisknutím tlačítka. Každý domeček má svůj příběh s pestrou a promyšlenou scénografií. Nejmladší návštěvníky jistě potěší i vláček, ve kterém se můžou projet vánočně vyzdobenými uličkami.

Pokud míříte na trhy do Wroclawi, pak se tady vyfoťte ve speciálních foto domcích s vánoční tématikou. Místní adventní trhy letos oživil „Bajkowy las“, který je tvořený domky s pohádkovými postavičkami. V jednom z domečků dokonce elfové pod dohledem Mikuláše připravují vánoční dárky pro všechny hodné děti a dospělé.

Náš tip: Během toho, co budete procházet slavnostně nazdobené uličky a jednotlivé stánky, mějte oči na stopkách! Narazit totiž můžete na výjimečného trpaslíka jménem Prezentuś, který po Vánocích zase na 11 měsíců zmizí. Legenda praví, že se musíte třikrát dotknout jeho čepičky, aby se vám splnila všechna přání.

Pokud se chystáte na vánoční trhy do Krakowa, pak kromě ochutnávky místních dobrot nezapomeňte ani na prohlídku krakovských betlémů, které byly v roce 2018 zapsány na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Co říci závěrem?

Polské vánoční trhy jsou letos zkrátka opět plné překvapení pro velké i malé návštěvníky a hlavně luxusních dobrot, které jinde neochutnáte. Jejich ceny jsou sice velmi podobné těm našim, atmosféra polských trhů je ale jednoduše kouzelná. Ať už se rozhodnete navštívit trhy v Krakowě, Wroclawi nebo Katowicích, či dalších polských městech, rozhodně odsud nebudete odjíždět zklamaní.

  Sjednat cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Polsko Travel, redaktoři Portálu řidiče.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články