PRÁCE 🧰

Vánoční trhy Vratislav: 5 nejdůležitějších tipů a rad

7. 12. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Vánoční trhy v Polsku

Advent je za dveřmi a tisíce Čechů vyráží na oblíbené vánoční trhy do zahraničí. Ani my jsme neodolali, navštívili jsme proslulé vánoční trhy v polské Vratislavi a přinášíme tipy a rady pro všechny, kdo se na trhy teprve chystají!

Vratislav – vánoční trhy

Kde trhy najít?

V první řadě je třeba odpovědět na otázku nejdůležitější, tedy: Kde se vlastně vratislavské trhy odehrávají. Bijícím srdcem trhů je bezpochyby hlavní Rynek, kde se nachází kromě desítek stánků i obrovský stromeček. To ale není vše, stánky a atrakce najdete také na menším Solném náměstí, které se nachází hned vedle. Nezapomeňte ani na přilehlé ulice – Olawskou a Świdnickou. V následující mapě se můžete podívat, kde všude na trhy narazíte. Vyznačili jsme je zelenou barvou.

Vratislav – vánoční trhy mapa

Tip: Pokud se budete chtít na trzích občerstvit svařákem, gofry či jinou tradiční pochoutkou, doporučujeme zajít spíš do zmíněných vedlejších ulic. Na hlavním Rynku bývá u stánku opravdu narváno a například na nápoje si vystojíte klidně i 15minutovou frontu, a to ještě jen v případě, když se vám povede najít její konec.

Kdy jsou trhy otevřené?

Vratislavské vánoční trhy trvají od 24. listopadu do 7. ledna 2024. Stánky jsou otevřené každý všední den od 10 do 21 hodin. Jedinou výjimkou jsou vánoční svátky, kdy se otevírací doba mění:

  • 24. a 25. prosince zavřeno
  • 6. prosince – 13–21 h
  • 31. prosince – stánky s občerstvením otevřeny do 2 hodin ráno, ostatní do 17 h
  • 1. ledna zavřeno

Obecně radíme na trhy vyrazit spíš v pracovní dny. Zaručeně se tak dočkáte menších front a lepšího zážitku, když do vás nikdo nebude neustále strkat a vrážet. Pokud se ale i přesto rozhodnete pro víkend, zvolte raději dopoledne či brzké odpoledne. Večer se totiž na náměstí sejde celé Polsko a půlka Evropy a už jenom projít uličkou mezi stánky dá docela zabrat.

Můžu u stánků platit kartou?

Ano, dle našich zkušeností se u naprosté většiny stánků dá platit kartou i hotově. Jedinou výjimku tvoří stánky a chaty, kde se prodávají nápoje. Tam po vás obvykle budou chtít hotovost. Příčinou je s největší pravděpodobností záloha na speciální „botičkový hrneček“, která dělá 20 zlotých.

Jaké jsou na trzích ceny?

Pokud se chystáte vyrazit na trhy k sousedům s tím, že ušetříte, musíme vás vyvést z omylu. Ceny na trzích se pohybují ve velmi podobné rovině jako u nás. Například za klobásu s chlebem a omáčkou či gofry se šlehačkou a ovocem tu dáte 30 zlotých (167 Kč). Mírně překvapující jsou ale ceny rukodělných výrobků, obzvláště pak skleněných vánočních ozdob, kdy se ceny pohybují klidně okolo 70 PLN (390 Kč) za jednu. Ceny jednotlivých pochoutek a nápojů jsme pro vás shrnuli v jednom z předešlých článků.

Kde zaparkovat?

Možností, kde můžete během pobytu ve Vratislavi ponechat své vozidlo, je v blízkosti hlavního Rynku hned několik. My vám přinášíme tipy na některé z nich:

Wratislavia center

Jedná se o podzemní parkoviště v bezprostřední blízkosti Rynku, které nabízí 310 parkovacích míst. Atraktivní poloha si však bohužel vybírá svou daň a nutno tedy podotknout, že parkoviště je to poměrně drahé – za hodinu dáte 10 zlotých (55 Kč) a za celý den pak 150 zlotých (838 Kč).

Carpark Pegaz

Další variantou je podzemní parkoviště Carpark Pegaz na ulici Kazimierza Wielkiego, 7 minut pěšky od hlavního Rynku. K dispozici tu je 173 parkovacích míst a ceny tu jsou mnohem přívětivější – hodina vyjde na 7 zlotých (40 Kč) a za 24 h zaplatíte 89 zlotých (500 Kč).

Parkoviště Nowy Targ

Na tomto trojpodlažním parkovišti najdete 334 parkovacích míst. Na Rynek odsud dojdete za sympatických 8 minut a ceny taky nejsou špatné:

  • 1., 2. a 3. hodina – 8 PLN (44 Kč)
  • každá další hodina – 9 PLN (50 Kč)
  • 24 hodin – 90 PLN (500 Kč)

Galeria Dominikańska

Využít můžete také parkoviště obchodního domu Galeria Dominikańska, odkud je to na Rynek pěšky zhruba 9 minut. Ceny jsou tu ze zmíněných možností nejpřívětivější, ale je třeba si pohlídat čas. Parkoviště je totiž otevřeno v pracovní dny a sobotu od 7 do 22 a v neděli od 9 do 21 hodin.

  • 1., 2., a 3. hodina – 5 PLN (27 Kč)
  • každá další hodina – 7 PLN (40 Kč)
  • celodenní – 80 PLN (446 Kč)

Kde najdu veřejné toalety?

Jedna z nejpalčivějších otázek, které provázejí každý výlet. Tělesným potřebám člověk zkrátka neporučí, a tak je dobré vědět, kde v blízkosti trhů najít veřejné WC. Ani v tomto případě vás nenecháme ve štychu a poradíme. Přímo na Solném náměstí se nachází podzemní toalety za drobný poplatek 1 zlotý (5 Kč). Je ale třeba myslet na to, že v období trhů si budete muset vyčekat delší frontu, proto raději počítejte s časovou rezervou.

Rada na závěr

Pokud si chcete domů odvézt suvenýry v podobě magnetek, pohlednic, figurek trpaslíků nebo jiných typických předmětů, zkuste nejdřív zaskočit do informačního turistického centra, které se na Rynku nachází. Můžeme vám zaručit, že zboží tam bude totožné a často za mnohem lepší ceny. Centrum je otevřené každý den od 9 do 19 hodin.

  Nejlepší cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Wroclawguide, Autorský text.
Zdroj médií: Kateřina Tonarová, Google maps.

Fotogalerie (6 fotek)

Podobné články