PRÁCE 🧰

Poplatek za platbu kartou v zahraničí platí lidé často zbytečně

27. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Petr Fiala nedávno nakupoval v Německu a podivoval se, že u nás se nakupuje o něco dráž. Ve svém videu uvedl, že bude chtít po obchodnících vysvětlení, což je fajn, ale voliči by možná raději nějaké konkrétní řešení. Každopádně nakupovat u našich sousedů se vyplatí, zejména pokud víte, jak správně platit, abyste eliminovali přirážku za platbu zahraniční platební kartou.

Poplatek za platbu kartou v zahraničí platí lidé často zbytečně

Poplatek za platbu kartou v zahraničí

Sednout do auta a vyjet nakupovat kousek za hranice je oblíbenou kratochvílí mnoha českých rodin, zejména těch, které bydlí v příhraničních oblastech. Ušetřit na nákupu je fajn, potraviny v Německu, Rakousku nebo Polsku jsou zpravidla i kvalitnější než ty naše. Jenže trable přicházejí u pokladny, kde na zákazníka číhá velmi intuitivní volba, na kterou spousta lidí naletí. Dají tím vydělat obchodníkovi, kterému zaplatí často ne úplně malý poplatek navíc.

Pakliže platíte kartou, počítejte s tím, že na terminálu na vás vybafnou dvě možnosti. Jednou bude místní měna, v případě Německa půjde o eura, v Polsku to budou zloté. Druhou variantou budou české koruny, pro lepší přehlednost budou obě varianty označeny příslušnou vlaječkou. U každé však bude jasně napsáno, kolik zaplatíte v té které měně.

A teď pozor! Spousta neznalých nakupujících se chytne do téhle pasti a zvolí české koruny, patrně proto, že jim je tato měna bližší. Přitom když si obě částky porovnáte, na což samozřejmě ve frontě u pokladny není čas, zjistíte, že jste zbytečně přeplatili. Jak je to možné?

Každý obchodník má možnost si na platebním terminálu nastavit v rámci určitých limitů svůj vlastní kurz, se kterým bude terminál při platbě operovat. Jedná se o kurz, který logicky asi moc výhodný nebude. Pakliže tedy kývnete na platbu v korunách, přistoupíte na pravidla hry, která nastavil obchod, ve kterém nakupujete. Typicky bude nákup o 3–7 % dražší, než když využijete možnost následující:

Pakliže budete o něco mazanější, zvolíte možnost platby v místní měně, která je téměř vždy výhodnější. Touto volbou totiž obejdete pravidla obchodníka a hrajete podle pravidel vaší banky. Ta na převodu také nezchudne, ale kurz bude daleko výhodnější. Můžete si to někdy sami vyzkoušet – vyfoťte si platební terminál s oběma částkami a pak doma podle aktuální kurzu porovnejte, která je nižší.

Platba kartou v zahraničí – chcete ještě lepší kurz?

Banka vás sice nijak významně neošidí, ale klasické finanční ústavy, fungující v Česku, nemají popravdě nijak oslnivé kurzy. Na platby v zahraničí máme vyzkoušenou službu Revolut. V základním tarifu je zdarma, ale i tak dostanete kartu, se kterou můžete v zahraničí platit ještě o kousek výhodněji. Funguje to jako klasická banka (on Revolut vlastně je banka) s tím rozdílem, že vám vlastně stačí jen poslat si na účet u Revolutu peníze z české banky a pak už neřešíte nic. Směny měn můžete provádět buď v aplikaci, nebo se provedou při platbě u terminálu. Kurzy jsou však ještě o zhruba 1 až 3 % výhodnější.

Zdroj info: autorský text, Úřad vlády.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články