PRÁCE 🧰

Na dovolené lze s Revolutem dost ušetřit

26. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Období dovolených je spojené také s platbami v cizích měnách, což je obvyklý kámen úrazu. Člověk někdy dost tratí buď ve směnárně, nebo i při konverzi přes banku, což celou dovolenou prodražuje.

Jak ušetřit na dovolené? Vyzkoušejte Revolut

Potvrdilo se nám to při jedné dovolené u moře, kam jsem jako jediný přicestoval připravený a s kartou Revolut v peněžence i v telefonu. Když jsme si jen tak z legrace porovnali kurzy, za které při převodu směňujeme koruny na eura, byl jsem dost překvapený tím, jak je i oproti zavedeným bankovním ústavům Revolut výhodnější. Ne o moc, bylo to v řádu jednotek procent, ale v součtu to za celou dovolenou udělá několik stokorun. Abych byl fér, tak to není jediná taková služba, ještě o kousek výhodnější kurzy nabízí třeba Wise. S tou bohužel zkušenosti nemám a ani to neplánuji. Jestli však někdo z našich čtenářů Wise využívá, budu rád za případné zkušenosti v komentáři pod článkem. Každý samozřejmě ať si platí čím chce a jak chce, nicméně já službu Revolut využívám prakticky na denní bázi. Proč? Má spoustu vymožeností, které umí zjednodušit život.

Revolut a cestování

Největší výhoda Revolutu jsou platby v zahraničí. Stačí si na účet služby převést z platební karty jiné banky prostředky a víc řešit nemusíte. Funguje to stejně jako u klasické banky – v případě platby kartou zvolíte měnu země, ve které se nacházíte, a potřebný obnos peněz na Revolut účtu se automaticky převede dle aktuálního kurzu. Rozdíl je v tom, že kurz bývá skutečně lepší, než jaký nabízejí běžné banky.

Druhý způsob je o něco fikanější. V rámci mobilní aplikace Revolut je totiž možné převádět si české koruny na jednu z několik desítek světových měn a kryptoměn. Pakliže si tedy směníte třeba na eura v době, kdy je to třeba výhodnější, můžete tak činit až do výše 25 000 korun zcela bez poplatku. Automaticky se tím založí účet v dané měně a pakliže v ní platíte, strhávají se prostředky nejdříve z něj. Když dojdou, použije se primární účet, tedy v našem případě korunový a platby probíhají podle aktuálního kurzu.

Další výhody

Osobně využívám krom klasických plateb v restauracích i možnosti platit přes Revolut na internetu. Na to mám vyhrazenu v rámci appky speciální kartu a pro obzvláště rizikové transakce (nejčastěji nákupy z Číny) si nechám vždy vytvořit platební kartu jednorázovou. S tou zaplatím jednou a poté tato karta zanikne, což mě chrání proti jejímu zneužití.

Fajn je i možnost výběru z bankomatu do limitu 4500 až 55 000 korun (v závislosti na tarifu – o nich později) kdekoliv v ČR nebo v zahraničí. Využil jsem to jenom jednou, jinak se snažím s hotovostí pracovat co nejméně. Je ale fajn, že tu ta možnost je a není to tak šíleně zpoplatněné, jako výběry v zahraničí přes klasické banky. Navíc je tu opět nemalá role směnného kurzu, kterým se přepočítávají prostředky na účtu do místní měny. Zde Revolut samozřejmě dává třeba Komerčce dost na frak.

Kolik Revolut stojí

Je možné si volit z několika tarifů, přičemž Standard je zdarma, což bude postačovat všem uživatelům, kteří neutratí měsíčně v cizích měnách více jak 25 000 korun. Vyšší tarify mají limity nastavené logicky volněji, nicméně člověk s tím zavazuje k platbám pravidelných měsíčních poplatků. Aby to bylo výhodné, je potřeba opravdu hodně utrácet. Vlastně jediné, co jsem kdy Revolutu platil, byl poplatek za zaslání karty ve výši tuším 199 korun. Od té doby jenom využívám jeho výhod.

Jak platíte na dovolené vy? Spoléháte na klasickou banku, nebo využíváte nějakou z moderních služeb?

Zdroj info: revolut, wise.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články