PRÁCE 🧰

Jak platit kartou v zahraničí

20. 8. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Stalo se to snad každému, včetně nás. Na dovolené při platbě kartou si můžete vybrat, v jaké měně platba proběhne. Člověk automaticky zvolí tu intuitivnější variantu. Netuše, že dělá někdy dost drahou chybu.

Placení kartou v zahraničí

Jak už je naznačeno výše, neminulo to ani nás, bohužel. A to zrovna ve chvíli, kdy bylo ve hře docela dost peněz – při úhradě ubytování za celou dovolenou. Nebudeme tu úplně pitvat, o kolik jsme tím přišli, ale pěkná večeře by za to byla. Aby se vám to nestalo také, tak si pamatujte, že základem je, neplatit v zahraničí v korunách, ale v místní měně.

Jak fungují platby kartou v zahraničí

Když platíte kartou k účtu vedenému v české měně, musí logicky proběhnout převod do měny účtu, na který platíte. Chorvatskému nebo italskému restauratérovi nemůže na eurový účet přijít jiná měna. Jenže tím se dostáváme k jádru pudla! Důležitý je kurz, ve kterém proběhne převod z koruny na euro. Směna může proběhnout dvěma způsoby, přičemž jeden z nich je obvykle dost nevýhodný.

Kurz převodu určuje buď vaše banka, nebo provozovatel platebního teminálu. Jestli se lehce ztrácíte, nemáme vám to za zlé, svět finančních transakcí je dost složitý. Bankovní kurz je však téměř vždy výhodnější než ten „špatný“, kterému se říká Dynamic Currency Conversion (DCC), tedy ten, který určuje obchodník. Může ho sice nastavit v rámci určitých pravidel, ale s pravděpodobností blížící se jistotě ho bude mít nastaven tak, aby byl výhodný především pro něj. Navíc přepočet může být spojen s dalším poplatkem ve výši několika procent z hrazené částky.

Proč dělá spousta lidí drahou chybu?

V praxi to člověk intuitivně vede k tomu, aby zaplatil právě pomocí DCC. Na terminálu se totiž zobrazí dvě možnosti. První je částka v eurech nebo jiné místní měně, druhá je v korunách. Logicky to každého táhne k platbě prostřednictvím měny, kterou zná. Navíc je uklidňující, že víte přesně, kolik zaplatíte v korunách. Problém je, že když si obě částky porovnáte, zjistíte, že v korunách dost přeplácíte, protože jsou převedeny podle ne zcela výhodného kurzu.

Nenechte se zlákat!

Jakmile tedy v zahraničí platíte kartou, nepotvrzujte platbu v korunách, ale zvolte měnu místní. Dojde tak k převodu podle kurzu vaší banky, nikoliv podle obchodníka. A banka má kurz nastavený rozhodně mnohem výhodněji. Rozdíl může být pár procent, jenže když takto budete platit celou dovolenou, dost možná si ji prodražíte o tisícovku nebo dvě, a to zcela zbytečně.

Jak platíte v zahraničí vy? Dejte nám vědět v komentářích!

Zdroj info: Komerční banka, Revolut, Wise.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš.

Podobné články