PRÁCE 🧰

Advent v Polsku: Poláci pečou perníčky, chodí na roráty a netrpělivě očekávají Vánoce

25. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Vánoční trhy v Polsku

Období klidu, rozjímání, dobročinnosti a zklidnění. I tak můžeme velice zjednodušeně charakterizovat pravý význam adventu. U nás si advent často spojujeme s adventními trhy a vánočními nákupy. Jak vypadá tohle období u našich polských sousedů?

Jak vypadá advent u našich polských sousedů? Podobně jako u nás!

Advent v Polsku je v mnohém podobný tomu našemu

Slavení nejkrásnějších svátků v roce má v Polsku kouzelnou podobu, která vzešla ze spojení církevních obřadů s lidovými zvyky a obyčeji, z nichž některé pocházejí ještě z předkřesťanských dob. Skutečný vánoční čas ale začíná u našich polských sousedů právě adventem, který začíná čtyři neděle před Vánoci.

Advent v Polsku je v mnohém podobný tomu našemu. Děti i dospělí pečou perníčky a spoustu času věnují vánoční výzdobě příbytku i rukodělným výrobkům, kterými následně zdobí vánoční stromeček. K vánočním tradicím, jež se k nám – podobně jako řada dalších – dostaly z Německa, patří i příprava adventních věnců.

Ty ale Poláci většinou kupují již hotové v květinářstvích nebo dalších prodejnách s vánočním zbožím. Věnce jsou tradičně vyráběné z chvojí a zdobí se šiškami, baňkami, stužkami i dalšími ozdobami. Nikdy na nich nechybí čtyři svíčky, které se během jednotlivých adventních nedělí postupně zapalují. Zajímavostí je, že adventní věnce nenajdete jen v polských domácnostech, ale také na oltářích kostelů, do jejichž útrob se Poláci během adventních dnů rádi a hojně uchylují.

Specifické ranní mše mají svoje kouzlo

V kostelech se pořádají roráty, což jsou specifické ranní mše v době adventní. Na mše Poláci vyrážejí často ještě před rozedněním, takže vnitřek kostela ozařují jen světla svíček, čímž je umocněna tajuplná adventní atmosféra celého místa. Advent je v Polsku obdobím zklidnění a návratem zpátky k duchovním, nikoliv materiálním hodnotám. Jde o období rozjímání a vzpomínání třeba na ty, kteří tady s námi již nemohou být.

Neodmyslitelnou součástí adventního času v Polsku jsou i tradiční vánoční trhy, které se konají prakticky na každém větším náměstí. Bohatě zdobené stánky, ve kterých můžete pořídit rukodělné výrobky, tradiční polské dobroty, ale třeba i horký svařák, punč a další vánoční nápoje, lákají k návštěvě nejen místní, ale i turisty z okolních zemí.

Ochutnejte tradiční dobroty a nezapomeňte na Mikuláše!

Nabídka dobrot, které tak skvěle chutnají při procházkách chvojím vyzdobeným centrem měst, je skutečně velmi široká. Návštěvníci mohou ochutnat staropolské receptury v podobě pierogů, polévky žurek, grochówky, nebo různé druhy barszcze, domácí perníky a zákusky, pražené ořechy v cukru, pravé horalské uzeniny a sýry nebo třeba fantastický domácí venkovský chléb s máslem, sádlem, pečeným bůčkem, cibulí a klobásou.

Během adventní doby se v mnohých domácnostech zastavuje také Mikuláš, který menšími dárečky potěší zejména děti. U této příležitosti se v mnohých městech konají nejrůznější mikulášské průvody, jež jsou často spojeny i se zábavným divadelním představením pro celou rodinu. Často můžete narazit i na speciálně vyzdobenou mikulášskou tramvaj, která se bude prohánět centrem větších měst.

Advent v Polsku je magickým obdobím, které jde ruku v ruce s přípravou na Vánoce i vnitřním zklidněním. V mnohém je podobný tomu našemu, často se do něj ale prolínají nejrůznější zvyky a tradice z dřívějška, které jsou umocněny duchovní tématikou, jež je pro nábožensky založené Polsko stěžejní nejen během adventní doby.

  Sjednat cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Wikipedia, Polsko Travel, ECHO.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články