PRÁCE 🧰

Vánoční trhy a advent v Krakově a Katovicích: Kolik zaplatíte za punč a vyhlídkové kolo?

14. 12. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Vánoční trhy v Polsku

Vánoční atmosféra v Polsku je něco, co jste ještě nikde nezažili, a to platí zejména pro historická města jako Krakov a Katovice. První adventní víkend byl v těchto městech plný radosti, vánočního veselí a lákavých trhů. Podívejte se, co města Krakov a Katovice nabízely během tohoto úžasného víkendu.

První adventní víkend v Krakově a Katovicích: Kolik zaplatíte za punč a vyhlídkové kolo?

O prvním adventním víkendu jsme vyrazili na třídenní pobyt do Krakova a Katovic. Kromě místních muzeí a památek jsme navštívili také adventní trhy. Pojďte se s námi podívat na to, co se na trzích nachází a kolik zaplatíte za svařené víno, či pivo a jiné pochutiny.

Vánoční trhy v Krakově – místo, kde tradice ožívá

Krakov, s jeho nádherným historickým centrem, vytváří dokonalou kulisu pro vánoční trhy. Trhy se rozkládaly po náměstí „Rynek Glowny“. Zdobilo je nejen tradiční vánoční osvětlení, ale také stánky nabízející nejrůznější vánoční pochoutky a suvenýry. Ve stánku s teplými nápoji si můžete dát horkou čokoládu za 16 zlotých, různé druhy čajů za 12 zlotých (také s alkoholem, jako jsou například višňovka - 15 zlotých, vodka - 18 zlotých nebo Spiritus – 20 zlotých), irskou kávu za 29 zlotých, svařené víno za 13 zlotých 0,4l a také polskou specialitu „svařené pivo“, takzvaný Grzaniec za cca 17 zlotých.

Rynek Glowny hostuje vánoční trhy v krásném historickém centru Krakova. Kromě teplých nápojů zde nakoupíte také cukrovinky, jako je sladký dezert Crumble s příchutí smaženého jablka se skořicí, mango-marakuja, nebo višeň. Za malý dezert zaplatíte 20 zlotých, za velký pak 25 zlotých. Dále si můžete koupit wafle, trdelníky (ořechové, kokosové, vanilkové, kakaové a mnoho dalších za 20 zlotých, plus nuttela 5 zlotých) cukrovou vatu, pendreky, čokoládu, Churros (od 20 do 35 zlotých) nebo Crepes (od 15 až 35 zlotých) či jiné cukrovinky (stánek Chalwy tradycyjne).

Pokud nejste na sladké, určitě uvítáte slané pokrmy, jako například čerstvě usmažené brambůrky (15 zlotých za 80 gramů), trhané vepřové maso v Krakovském stylu (35 zlotých za 250 gramů) nebo grilovaný špíz (taktéž za 35 zlotých za 250 gramů) či tradiční Zapiekanka (35 zlotých). Koupit můžete také langoš (34 zlotých), Pierogi s různými příchutěmi (38 zlotých), různé druhy polévek (rajčatová, tradiční Žurek, fazolové až po guláš od 10 do 30 zlotých). Na Vánočních trzích v Krakově jsou k zakoupení také různé druhy sýrů. Zakoupit si můžete také ručně vyráběné předměty ze dřeva, magnetky nebo jiné suvenýry.

Co je Žurek nebo Grzaniec?

V Polsku jsme narazili na mnoho zdejších tradičních nápojů a pokrmů. Jedním velmi chutným překvapením byla polévka Žur, neboli Žurek. Jedná se o tradiční Polskou polévku, která je podobná našemu „kyselu“. Neobsahuje přitom žádné zelí, nýbrž fermentovanou žitnou mouku, zvanou „zakwas“. Žurek se většinou podává s klobásou, nebo uvařeným vejcem spolu s bramborem. Určitě doporučujeme ochutnat, pokud se vydáte do Polska.

Dalším velmi zajímavým úkazem je takzvaný Grzaniec. Nejedná se totiž o klasickou medovinu, punč nebo námi známé svařené víno. Poláci ohřívají spolu s dalšími ingrediencemi (jako je například pomeranč, skořice nebo hřebíček) pivo, které se prodává na zdejších trzích. Advent v Krakově je nezapomenutelný. Starobylé budovy zdobené vánočními ozdobami vytvářely opravdu pohádkovou atmosféru.

Kdy začínají vánoční trhy v Krakově?

Adventní trhy v Krakově každoročně otevírají poslední týden v listopadu a obvykle končí o Vánocích. Některé stánky však pokračují až do ledna. V neděli jsme z Krakova přejeli do bližších Katovic, které nabízely plochou menší trhy, zasazené do moderního města. To, že byly trhy menší rozhodně nebylo špatně, užili jsme si zde mnohem více zábavy. Jednou z nejzajímavějších atrakcí bylo vyhlídkové kolo, které přitahovalo pozornost návštěvníků všech věkových kategorií. Za příjemnou cenu 25 zlotých (asi 140 korun) si lidé mohli užít 5minutovou jízdu s krásným výhledem na vánočně nasvícené adventní trhy v Katovicích. Pro skupinu čtyř osob byla cena pouze 80 zlotých (asi 450 korun českých), což byla skvělá příležitost sdílet radost z adventní atmosféry s přáteli. Ze shora vyhlídkového kola jsme viděli na celé trhy a další atrakce, které se zde nacházely. Jednou zajímavostí byla také obsluha na kolotočích, která mluvila česky.

V Katovicích si můžete na trzích zadarmo zabruslit na velké ledové ploše (za poplatek je možné vypůjčení ledních bruslí). Můžete nechat povozit děti na menším kole, na kolotoči nebo ve vláčku. Můžete také koukat na pohyblivé vánoční instalace, které byly rozmístěny po celých trzích a které jste oživili jediným tlačítkem. Po vzrušující jízdě na vyhlídkovém kole jsme si odpočinuli a zahřáli se u stánků s punčem. Vůně koření a horkých nápojů pronikala uličkami, vytvářejíc nezapomenutelný zážitek pro všechny smysly. Na náměstí bylo také pódium, odkud se linul živě jeden vánoční hit za druhým, což vánoční atmosféru ještě více podtrhovalo.

Chcete také zažít tuto nezapomenutelnou atmosféru? Pokud plánujete adventní zájezd do vánočního Krakova či Katovic, nebo si jen chcete udělat představu o tom, jak polské Vánoce ožívají, neváhejte sem vyrazit a užít si atmosféru vánočních trhů. A kdo ví, možná se také ocitnete na vyhlídkovém kole s výhledem na krásně osvětlené Katovice, a váš horký punč či Grzaniec bude tím nejlepším zakončením nezapomenutelného adventního víkendu, stejně jako ten náš.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články