PRÁCE 🧰

Jak dlouho trvá cesta na Vánoční trhy v Krakově a Katovicích

15. 12. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Vánoční trhy v Polsku

Představte si romantické uličky, vonící vánočními kořeněnými dobrotami a oslnivě nasvícená historická náměstí, velké vyhlídkové kolo, ledová plocha... To všechno můžete zažít na Vánočních trzích v Krakově a Katovicích. My jsme se do Polska vydali na víkend a nyní vám osvětlíme, jak nejlépe docestovat do Krakova i Katovic a na kolik vás to vlastně všechno vyjde.

Jak dlouho trvá cesta na Vánoční trhy v Krakově a Katovicích

Vlakem z Prahy do Krakova

Z Prahy do Krakova se můžete dostat pohodlně a rychle vlakem. Cesta vlakem může trvat přibližně 7-8 hodin, ale nabídne vám pohodlí, bezpečnost a možnost užít si krajinu bez starostí o řízení. Jízdenku pro jednu osobu koupíte v průměru od 500 korun. Pro dítě do 18 let pak od 300 korun. Z hlavního nádraží se dostanete na trhy cca půlhodinovou chůzí. Z Ostravy do Krakova vlakem trvá cesta cca 4 hodiny a vyjde vás na cca 350 - 400 korun.

Autem z Ostravy do Krakova

Pro ty, kteří preferují vlastní flexibilitu, je tu možnost jízdy autem. Parkování v Krakově je celkem nemožné, proto vyzkoušejte podzemní parkoviště místních hotelů. Nezapomeňte však také na poplatky za parkování.

Poplatek za mýto se vztahuje od nájezdu Balice u Krakova, který se nachází na úrovni Letiště Jana Pavla II. Jestliže se tedy vydáte z letiště po dálnici A4 směrem na západ (do Katovic), budete povinni uhradit mýtné. Naopak, pokud se rozhodnete jet směrem na východ, či spíše na jih, kde se dálnice stáčí a obchází Krakov, mýto neplatíte. Mýtný úsek se nachází mezi křižovatkami Jeleń a Brzęczkowice, zde je umístěna mýtná brána. Brzęczkowice jsou totiž místem, kde se kříží rychlostní silnice S1 s dálnicí A4. Jestliže se tedy napojíte na rychlostní silnici S1 a dálnici A4 směrem ke Katovicím, není třeba hradit mýto. Naopak, pokud se rozhodnete směřovat ke Krakovu, platba mýtného je vyžadována. Cenu mýtného je možné předem zjistit také přes plánovač Autostrada Malopolska, kde zvolíte úsek, který chcete jet a typ vozu.

Na těchto mýtných branách na dálnici A4 je možné platit hotově i kartou. Hotově můžete platit polskými zlotými, eury ale i americkými dolary. Nazpět však dostanete zloté. Pokud se nechcete na mýtných branách zdržovat, můžete využít bránu, která je označena symbolem kamery na žlutém pozadí. Tato kamera načte identifikační značku vašeho vozidla, a tak můžete snadno a rychle provést platbu prostřednictvím aplikací jako Autopay, SkyCash, IKO nebo mPay. Tyto aplikace umožňují spojení s registrační značkou vašeho vozidla, což znamená, že platby jsou automaticky odečítány bez dalšího zdržení.

Jak dlouho trvá cesta na Vánoční trhy v Krakově a Katovicích

Kolik jsme za cestu platili my?

Cesta z Ostravy do Krakova trvala přibližně 1 hodinu a 45 minut. Zvolili jsme placenou dálnici A4, za kterou jsme zaplatili 15 zlotých. Celkově (z Ostravy do Krakova, z Krakova do Katovic a z Katovic zpět do Ostravy) jsme ujeli 403 kilometrů, přičemž cesta Z Krakova do Katovic vedla mimo placené úseky. Náklady na pohonné hmoty (LPG) pro trasu do Krakova, Katovic a zpět do Ostravy činily přibližně 600 korun.

Pro srovnání, pokud byste tuto trasu absolvovali běžným naftovým automobilem (předpokládáme průměrnou spotřebu naftového automobilu, například Škoda Octavia, kolem 5 litrů na 100 kilometrů, a průměrnou cenu paliva v Moravskoslezském kraji ve výši 37,50 korun), očekávané náklady by činily průměrně 753,75 korun plus poplatky za dálnice.

Jak dlouho trvá cesta na Vánoční trhy v Krakově a Katovicích

Autobusem do Krakova a Katovic

Cestování autobusem z Prahy nebo Ostravy do Krakova či Katovic může být pohodlnou a ekonomickou alternativou k jiným dopravním prostředkům. Výhody spočívají v relativně nízkých cenách jízdného a možnosti vybrat si z různých spojů, které nabízí pohodlnou a přímou cestu mezi těmito městy. Zde je několik tipů, jak se dostat autobusem do Krakova a Katovic z Prahy a Ostravy. Využít můžete dvě hlavní přepravující společnosti, jako je Regiojet a Flixbus. Ty vás z Ostravy do Krakova dopraví za necelé tři hodiny. Přičemž vás to bude stát v průměru asi 400 korun (pouze cesta tam). Z Ostravy jste v Katovicích za hodinku a pár minut a zaplatíte cca 250-300 korun. Z Prahy do Katovic trvá cesta podstatně déle. Pojedete okolo sedmi hodin a cesta vás vyjde v průměru na 700 korun. Do Krakova z Prahy pak připočítejte ještě zhruba dvě hodiny navíc a nachystejte si cca 900-1 000 korun. Ceny se mohou lišit v závislosti na dopravci a době, kdy jízdenky koupíte. Dají se objednat s předstihem, přičemž mohou být ceny výrazně nižší.

Letecky do Krakova a Katovic

Do Katovic a Krakova se z Prahy můžete s mezipřistáním ve Varšavě nebo Mnichově dostat také letadlem. Cenovky takových letů se pohybují v řádech tisíců.

Město Krakov a Katovice: Více než jen trhy

Při plánování cesty na Vánoční trhy do Krakova a Katovic si určitě nezapomeňte udělat čas na prozkoumání těchto úchvatných měst. V Krakově oceníte historickou atmosféru na náměstí Rynek Glowny a na hradě Wawel. Navštívit můžete také například Muzeum Obwarzanka, kde si sami vyzkoušíte výrobu tradičního Obwarzanku krakowskeho, nebo podzemní muzeum na hlavním náměstí, případně muzeum Czartoryski, což je místo, kde je originál obrazu Leonarda DaVinciho - Dáma s Hranostajem. Katovice vám na oplátku nabídnou moderní umění, bohaté kulturní zážitky, Muzeum Slaskie, kde si můžete prohlédnout sbírky polské malby z doby před a po roce 1945, fotografická umělecká a dokumentární díla, polské plakáty a bohaté sbírky etnografického a polského scénického umění a historii Slezska. Více se o těchto muzeích dočtete v našich tipech na výlety.

Ať už se rozhodnete pro romantický vlak nebo pohodlnou cestu autem či letadlem, Vánoční trhy v Krakově a Katovicích vás jistě okouzlí svou nezapomenutelnou atmosférou. Přejeme vám příjemnou cestu a krásné vánoční zážitky v Polsku.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Nikola Vrabel.

Fotogalerie (4 fotek)

Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články