PRÁCE 🧰

Co ochutnat na letošních vánočních trzích v Bratislavě?

5. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet

Před několika dny jsme se vydali na průzkum slovenských adventních trhů. Naše kroky mířily přímo do centra Bratislavy, kde jsme pro vás zmapovali aktuální nabídku vánočních pokrmů, nápojů a dalších dobrot. Víte, co dostanete, když si u stánku objednáte encián, krvavničku nebo poplamúch?

Jaké dobroty vás čekají na adventních trzích v Bratislavě?

Články na téma adventní trhy na Slovensku:

  1. Jaké dobroty vás čekají na adventních trzích v Bratislavě? - právě čtete
  2. Jaké jsou ceny na bratislavských adventních trzích?

Plzeňské pivo, domácí krvavnička a tajemný encián

I když je slovenština velice blízká češtině, na bratislavských vánočních trzích mohou (zvláště později narození) občas docela tápat. Nikdo se tady asi nebude příliš pozastavovat nad nabídkou „klasických“ stánkových pokrmů v podobě bramboráků (od 5 eur = 121 Kč), langošů (od 4 eur = 97 Kč) se vším možným, grilovaných specialit nebo hamburgerů (od 12 eur = 291 Kč).

Když se ale postavíte do fronty ke stánku, který servíruje poplamúchy, enciány, lokše, nebo domácí krvavničku, už můžete mít maličko problém. Protože je ale lidská zvědavost dosti silným a spolehlivým argumentem, nedá vám to, frontu vystojíte a pak už netrpělivě očekáváte, co že vám to vlastně obsluha vánočně vyzdobeného stánku naservíruje. Případně si přečtete anglický překlad pod původním slovenským názvem :)

Poplamúchy, domácí krvavnička a tajemný encián

A co se tedy skrývá pod tajemnými názvy? Tak třeba zmíněný encián (od 7 eur = 170 Kč) je slovenský sýr s bílou ušlechtilou plísní. Podobně jako oštiepok (od 7 eur = 170 Kč) si ho tady můžete dát grilovaný. Poplamúch, chcete-li taky podplamenník nebo podpecník, je druh chlebového slaného koláče (od 7 eur = 170 Kč), který na bratislavských vánočních trzích nabízí se slaninou, sýrem, klobásou nebo ve speciální úpravě B.R.U.T.A.L. s brynzou, smetanou, slaninou, klobásou, nivou, cibulko a pórkem.

U dalšího stánku pak můžete ochutnat domácí krvavničku (od 8 eur = 194 Kč), což je vlastně náš prejt. Nechybí ani bohatá nabídka grilovaných jitrnic (od 8 eur = 194 Kč), klobásek (od 10 eur = 243 Kč) nebo kolen (od 4 eur/100 g = 97 Kč). Z polévek tady najdete tradiční kapustnicu (od 6 eur = 145 Kč), což je vlastně naše zelňačka nebo gulášovku (od 8 eur = 194 Kč).

Nabídka na vánočních trzích v Bratislavě potěší i ty, kteří chtějí ochutnat tradiční slovenské lokše. Jde vlastně o speciální bramborové placky, které tady dostanete třeba s kachním masem, zelím a uzeným, brynzou, oštiepkom, nivou nebo trhaným vepřovým masem. Jejich cena začíná na 3,50 eurech (= 85 Kč).

Náš tip: Mezi stánky je jídelní zóna, kde si můžete zakoupené jídlo a nápoje v klidu vychutnat. Nemusíte se tak prodírat davem a dobroty sníst bokem centra dění s nádherným výhledem na vánoční strom.

Plzeňské pivo, nespočet luxusních punčů a sladké dobroty

Potřebujete tradiční slovenské dobroty něčím spláchnout? Stačí se přesunout k vedlejšímu stánku, kde vás pravděpodobně překvapí plzeňské pivo. A překvapí vás i jeho cena, která začíná na 3,50 eurech (= 85 Kč). Pokud se potřebujete zahřát, učiňte tak v některém ze stánků, kde podávají desítky ochucených punčů (od 3 eur = 73 Kč) a svařáků (od 4 eur = 97,32 Kč).  Ochutnat můžete i slovenskou medovinu (od 3,50 eur = 85 Kč) a narazíte tady dokonce i na stánek se „Včelovinou“ (od 1 eura za deci = 24,33).

Pokud chcete trhy v Bratislavě zakončit nějakou tou sladkou tečkou, můžete si tady dát sladké langoše (od 3 eur = 73 Kč), palačinky (od 4 eur = 97 Kč), trdelníky (od 6 eur = 145 Kč), bratislavskou šišku, což je vlastně nám dobře známý donut (od 2,50 eur = 48 Kč) nebo tzv. „quarkini“ (od 4,50 eur = 109 Kč/5 ks), což jsou vlastně malé koblížky, plněné nejrůznějšími džemy.

Jako suvenýr si odsud můžete donést nejen speciální vánoční hrníčky, za které se platí záloha 2 eura (48 Kč), ale také lahvinku slovenské medoviny, perníkové srdce, vánoční oplatky nebo jiné sladkosti, kterých je zde také nepočítaně. A ještě jedna praktická informace závěrem – u většiny stánků můžete bez obav platit kartou. Naší redaktorce se ale na terminálu nepovedlo navolit, zda zaplatí v korunách nebo eurech.

Zdroj info: Redaktoři Portálu řidiče.
Zdroj médií: Anna Paštiková.

Podobné články