PRÁCE 🧰

Tip na výlet: Park miniatur Kowary

2. 1. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Krkonoše – Dolnoslezské vojvodství

Máme pro vás další odpověď na otázku: Kam vyrazit na výlet k polským sousedům. Tentokrát se jedná o atrakci nacházející se opravdu v bezprostřední blízkosti našich hranic. O co se jedná? Přece o Park miniatur památek Dolního Slezska v Kowarech!

Park miniatur Kowary

Kowary: Park miniatur

Park miniatur je perfektní volbou pro všechny, kdo chtějí poznat co nejvíce památek Dolního Slezska, ale nechce se jim trávit dlouhé hodiny v autě. V Kowarech jich totiž najdete hned několik desítek na jednom místě. Těšit se můžete na modely hradů, zámků, klášterů nebo radnic zmenšených v poměru 1:25. Kromě nejvýznamnějších památek Dolnoslezska tu narazíte ale i na miniatury z Česka a Německa. Ty české jsou zastoupeny zámky Vrchlabí a Jilemnice či zámkem Frýdlant. Ten vás přivítá hned u vchodu. Nechybí ani model Sněžky, je tu dokonce dvakrát. Ten starší, umístěný ve vnitřní expozici, byl dokonce v době svého vzniku největší miniaturou pohoří v Evropě! K venkovnímu modelu si můžete sami vyšlápnout po cestičce vedoucí kolem hory. Když model zachytíte ze správného úhlu, možná se vám podaří vyfotit unikátní fotku s dvěma Sněžkami. Ta opravdová je totiž jen kousek od Kowar.

Miniatury jsou vytvořeny za pomoci nejnovějších modelářských technik. Použity byly materiály, které jsou schopné odolávat nepříznivým vlivům počasí. Převážně se jedná o plastovou hmotu, pro co nejrealističtější dojem ale modeláři využili i materiály jako je sklo, plech nebo kamení. Památky jsou zpracované do těch největších detailů. Při nafocení z dobrého úhlu málokdo pozná, že se nejedná o ty pravé.

Park miniatur zabytkow Dolnego Slaska, jak se oblíbená atrakce v polštině nazývá, můžete navštívit jak samostatně, tak s průvodcem. Za sebe ale doporučujeme prohlídku areálu s průvodcem. Ten vás totiž během 45 minut seznámí nejen s historií regionu, ale projde s vámi i veškeré miniatury a ke každé vám řekne zajímavosti o nich, jejich historii, současnosti i budoucnosti. Už jen rozsah vědomostí místních průvodců je obdivuhodný, když vezmeme v potaz, kolik památek se zde nachází.

Miniatury doplňuje množství květin, keřů a stromů. Pro návštěvníky, kteří by si chtěli vychutnat poklidnou atmosféru v obklopení památek, jsou v parku připraveny lavičky s výhledem na rybníček s vodotryskem. Nemusíte se bát špatného počasí, v případě potřeby vám tu zdarma půjčí i deštníky.

Věděli jste že: Park miniatur v Kowarech je u Čechů velmi populární? V letní sezóně sem prý jezdí víc Čechů než Poláků!

Občerstvení

Pokud vás při návštěvě kowarského parku miniatur přepadne hlad, nemusíte vytahovat doma připravené svačiny. V nabídce místního bistra najdete například párky v rohlíku, hamburgery, hranolky nebo tradiční gofry (čili vafle) s ovocem a šlehačkou. Ústa si můžete svlažit nejen klasickými slazenými nápoji, ale i českým pivem. Na dobrou kávu a něco sladkého můžete zaskočit do kavárny, která se nachází ve vnitřní části expozice.

Samozřejmostí je i obchod se suvenýry. Mladé návštěvníky určitě zaujme nabídka hraček nebo maskot Parku miniatur – jezevčík Lumpi. Nechybí ani dřevěné figurky, pohlednice, magnetky, klíčenky nebo skládanky. I ženy budou mít z čeho vybírat. Obchod totiž disponuje i keramikou, šperky nebo textilními výrobky, jako jsou povlaky na polštáře, utěrky či ubrousky.

Kowary park miniatur – cena

Dostáváme se ke klíčové otázce, tedy – kolik zaplatíte za vstup. Na začátek pro vás máme důležitou informaci. Pokud se do Parku miniatur rozhodnete zavítat, nemusíte si měnit zloté. Na pokladně totiž přijímají i české koruny. Ceny vždy vychází z aktuálního kurzu. Potěšující je, že v nabídce je i prohlídka v češtině, nebudete tedy ochuzeni o žádnou ze zajímavostí, kterou vám průvodce poskytne. Ceny vstupenek jsme vám zpracovali do tabulky.

Park miniatur Kowary cena
Druh vstupenkyCena ve zlotýchCena v Kč
Dospělí45 PLN255 Kč
Senioři, studenti, ZTP41 PLN230 Kč
Mládež 15–18 let39 PLN220 Kč
Děti do 14 let36 PLN203 Kč

Tip na závěr

V areálu Parku miniatur se také nachází pohádkový zábavní park plný různých nafukovacích atrakcí, skákacích hradů a prolézaček. Pokud Kowary navštívíte v letní sezóně (od června do srpna) s dětmi, určitě tohle místo nevynechte.

Zdroj info: Autorský text, Park miniatur zabytkow Dolnego Slaska.
Zdroj médií: Kateřina Tonarová.

Podobné články