PRÁCE 🧰

Hotel Pałac Pakoszów – luxusní ubytování v Polsku

15. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Krkonoše – Dolnoslezské vojvodství

Jestli máte rádi historii, tak můžete sjet kousek za hranice s Polskem a omrknout dosti unikátní objekt, který byl velmi citlivě zrekonstruovaný. Zámek se proměnil v hotel se skvělou gastronomií a místností, která je plná kachliček.

Pałac Pakoszów

Prádlo se sušilo na loukách

V podhůří Krkonoš kdysi probíhala ve velkém výroba lněných tkanin a oblečení. S tím souviselo i bělení, což byl proces, po kterém se muselo prádlo vysušit. Často se to provádělo tak, že bylo jednoduše natažené na travnaté louce a sluníčko vykonalo svoji práci. Přesně tak to dělali i v bělírně, která byla součástí zámku. Nesloužil tedy jenom k rekreaci šlechty, ale zároveň i generoval příjmy.

Dnes už se zde prádlo nebělí a hosté si sem jezdí opravdu spíš odpočinout. Jako na každém správném zámku je i zde několik řekněme reprezentativních prostor pro nejrůznější prezentace, meetingy, sešlosti a podobně. Zámek Pakoszów má pro tento účel plesový sál, kde jsou zrekonstruované malby na stropě a v době naší návštěvy probíhaly poslední přípravy před byznysovou konferencí.

Hotel Pałac Pakoszów – luxusní ubytování v Polsku

Hotel Pałac Pakoszów – luxusní ubytování v Polsku

Potok pod nohama

Velmi nás zaujala restaurace, která kromě perfektního jídla disponuje i technickou zajímavostí – pod podlahou teče potok. Skrze průhledné akrylátové panely je na něj samozřejmě vidět a jak jsme se dozvěděli, přítomnost vody dost věcí komplikuje. Historická část stavby je podepřená oblouky, které mají za úkol stabilizovat zdivo, které samozřejmě pracuje vlivem vlhkosti. Nejsevernější část dokonce museli zevnitř svázat ocelovými táhly, protože potok teče přímo skrz její základy.

Hotel Pałac Pakoszów – luxusní ubytování v Polsku

Kachličkový salonek

Teď k tomu hlavnímu! V zámku je krom jiných zajímavých míst i salonek, jehož stěny jsou pokryty kachličkami. Nejsou to ledajaké kachličky, každá je unikátní, ale všechny jsou ve stejném stylu. Malované jsou částečně podle forem a částečně ručně, jak nám bylo vysvětleno. Forma třeba sloužila na nakreslení mlýna nebo některých postav, zbytek však museli tvůrci dodělávat ručně. Samozřejmě nás zajímalo, proč to všechno a jaký měl salonek účel. Odpověď nebyla vlastně ani nijak překvapující – reprezentace. Konaly se zde důležité schůzky s obchodními partnery a podobně. Kachličky, natož pak ručně malované, byly dost drahé, takže majitel objektu tím dával najevo, že se nemá úplně špatně a disponuje velkým finančním kapitálem. Na živo je to poměrně ohromující a v prohlížením kachliček v salonku by se daly strávit hodiny. Netřeba asi dodávat, že všechny jsou původní.

Luxusní ubytko

K zámku byla přistavěna i část nová, sloužící jako ubytovací kapacity. Pokoje jsou velmi vkusně zařízené a hlavní výhodu vidíme v luxusním výhledu ven na rybníček, u kterého se dá klidně celý den jen tak polehávat a číst si. Noc v této části mimochodem vychází v přepočtu asi na 3275 korun, což popravdě za pětihvězdičkové ubytování není zas tak moc.

Hotel Pałac Pakoszów – luxusní ubytování v Polsku

  Nejlepší cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články