PRÁCE 🧰

Odškodnění spolujezdce po nehodě: Nepřitížíte mu, když budete po jeho pojišťovně chtít peníze?

25. 4. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Odškodnění po nehodě Základní info k odškodnění po nehodě

Dopravní nehoda rozhodně není něco, co bychom chtěli absolvovat dobrovolně a opakovaně. Pokud jste navíc spolujezdcem viníka, může pro vás být situace o to komplikovanější. A to zejména ve chvíli, kdy sami přijdete k úhoně. Věděli jste ale, že jako spolujezdec v autě viníka nehody máte také nárok na odškodnění?

Na odškodnění po dopravní nehodě mají nárok i spolujezdci

Posádka automobilu má nárok na odškodnění

Ať už sedíte ve vozidle, jehož řidič nehodu způsobil, anebo na pomyslné opačné straně barikády, měli byste vědět, že za případný úraz, trvalé následky nebo další způsobené komplikace, může požadovat adekvátní odškodnění po pojišťovně viníka nehody celá posádka nabouraného vozidla. Výjimkou je pouze viník nehody. 

Měli byste vědět: Odškodnění spolujezdce při dopravní nehodě má právní základ zejména v občanském zákoníku a zákoně o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Každý případ je nicméně velmi individuální a v ideálním případě byste jej měli řešit se specialistou z oblasti odškodnění po dopravních nehodách.

Odškodnění za úraz, trvalé následky, ale i smrt

Spolujezdec (klidně i manžel nebo manželka viníka) může žádat odškodnění nejen u vážného zranění, ale také při lehkém pohmoždění, u kterého bude třeba nutné nosit pár týdnů krční límec. V závažnějších případech, kdy dojde například k usmrcení spolujezdce, mohou o odškodnění žádat nejen partneři zesnulého, ale třeba také sourozenci, rodiče nebo blízcí přátelé a další pozůstalí.

Na jaké odškodnění má spolujezdec nárok?

  • Bolestné
  • Ušlý výdělek
  • Cestovné (například k lékaři nebo na rehabilitace)
  • Náklady léčení
  • Náklady péče
  • Ztížení společenského uplatnění (trvalé následky)
  • Smrt (o odškodnění žádají pozůstalí)

Mohlo by vás zajímat: Co kryje povinné ručení a na co máte nárok, když vás někdo nabourá

Odškodnění spolujezdce po nehodě má svoje pravidla

Na tomto místě je potřeba doplnit, že odškodnění spolujezdce se opět řídí přísnými pravidly. Dojít může i ke krácení pojistného plnění ze strany pojišťovny viníka nehody, nebo dokonce k jeho úplnému odmítnutí. To třeba za předpokladu, kdy ke zranění spolujezdce došlo v důsledku jeho lehkovážnosti (například nebyl připoutaný), případně do vozidla usedl i ve chvíli, kdy věděl, že je řidič pod vlivem alkoholu.

Mohlo by vás zajímat: Mnoho poškozených se mylně domnívá, že musí uplatnit nárok na odškodnění za škodu na zdraví, či životě v rámci trestního řízení. Ve skutečnosti však není poškozený povinen postupovat tímto způsobem a odškodnění může řešit s pojišťovnou řidiče, který nehodu způsobil.

Jak je to s odškodněním u spolujezdce na motorce?

Totožná situace panuje také v případě, kdy k nehodě dojde na motorce. Také spolujezdec na motocyklu může po viníkovi nehody (řidiči), respektive jeho pojišťovně požadovat adekvátní odškodnění.

Mohlo by vás zajímat: Jak je to s alkoholem u spolujezdce na motorce? Od roku 2022 platí, že ani spolujezdec nesmí být pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. A protože je alkohol pravděpodobně nejčastější výlukou, na odškodnění nemusí mít opilý spolujezdec na motorce nárok.

Nepřitížím nějak viníkovi nehody?

Ve společnosti obecně převládá názor, že nárokovat odškodnění za zranění spolujezdce v autě viníka po řidiči, který nehodu způsobil, dotyčnému přitíží. Na tomto místě je proto potřeba doplnit, že uplatnění nároků na pojišťovně viníka nemá vliv na jeho trestní odpovědnost!

Trest viníka tak neovlivní výše vyplaceného odškodnění ani okruh osob, kterým bylo toto odškodnění vyplaceno. O trestu pro viníka rozhoduje Policie ČR, státní zástupce nebo soud a záleží na všech okolnostech souvisejících s dopravní nehodou.

Oslovte profesionály

Získat adekvátní odškodnění po dopravní nehodě nemusí být tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Pojišťovny se mohou „cukat“, zahltit vás přílišnou (a často i zbytečnou) byrokracií a administrativou nebo požadovat nejrůznější dokumenty, které nejsou pro řešení práva na odškodnění v mnoha případech potřeba.

Vždy proto doporučujeme oslovit specialistu, který se odškodnění po dopravních nehodách věnuje, má proto dlouholeté zkušenosti a ví, na co pojišťovny „slyší“. Dotyčnému většinou stačí udělit plnou moc a doložit lékařské zprávy. U běžných případů, kdy je ukončeno léčení, jsou prostředky připsány poškozenému na účet zhruba do jednoho měsíce.

Velkou výhodou této služby je i skutečnost, že za ni dopředu nic neplatíte. Případná odměna se stanovuje konkrétním (předem odsouhlaseným) procentem z vymožené částky. Pokud pro vás specialista na odškodnění po dopravních nehodách nic nevymůže, jeho služby jsou zdarma.

Zdroj info: Tomáš Moser, specialista v oblasti odškodnění.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články