PRÁCE 🧰

Nejlevnější cesta do Chorvatska vs. nejrychlejší cesta

30. 6. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Cena cesty

Cestovat k moři do Chorvatska se dá různými způsoby. Zaměřili jsme se na tu úplně nejlevnější možnou variantu, pokud se vydáte autem. Porovnali jsme ji s tou nejrychlejší.

Nejlevnější cesta do Chorvatska vs. nejrychlejší cesta

Pokud chceme v maximální možné míře ušetřit, vzdáme se dálnic a vypravíme se po silnicích, a to většinou prvních a druhých tříd. Přinese nám to úsporu hned na několika frontách. Předně to bude pravděpodobně o něco málo kratší, pro srovnání Praha–Split vychází s dálnicemi na 1086 kilometrů, bez dálnic na 994 kilometrů. Něco málo tedy ušetříme na ujeté vzdálenosti.

Dále bude asi nižší i spotřeba, protože aerodynamický odpor vozidla roste s rychlostí, která je na dálnici o dost vyšší než na běžných silnicích. No a v neposlední řadě bude cesta levnější díky tomu, že nevyužijeme placené silnice, tunely a podobně.

Hlavní nevýhoda nejlevnějšího řešení je asi jasná – čas. Počítejte s tím, že na cestě strávíte o zhruba polovinu delší dobu, navíc se chvílemi povlečete za kamionem, který nepůjde předjet, budete muset věnovat více pozornosti řízení, častěji řadit (v případě manuální převodovky) a obecně to bude zkrátka dost dřina.

Do Chorvatska co nejlevněji

S naftovou Octavií 2.0 TDI máme vyzkoušeno, že mimo dálnice se dá jezdit pod pět litrů nafty na sto, nicméně budeme počítat s 5,5 litry, protože auto bude naložené posádkou a zavazadly. Z Prahy do Splitu nás navigace povede přes Rakousko, Maďarsko, Slovinsko a pak samozřejmě ještě skoro přes celé Chorvatsko. Celková ujetá vzdálenost bude 994 kilometrů, doba jízdy vychází na 16 hodin, nicméně zde bude dost záležet na tom, jestli cestou trefíte dopravní špičku v nějakém větším městě nebo na hlavním tahu.

Do Chorvatska co nejlevněji
Vzdálenost994 kilometrů
Spotřeba5,5 litrů na sto
Projeté litry paliva54,67
Cena paliva38 Kč/litr
Náklady celkem2077 Kč

Chceme-li dojít k nákladům na cestu tam a zpět, budeme víceméně na těch samých nákladech, ačkoliv v praxi se bude trasa asi mírně lišit (v době psaní článku to vychází na 994 vs. 982 kilometrů). Pro jistotu ale počítejme s tím, co vychází cesta do Splitu, tedy opět s 2077 korunami. Cesta do Splitu a zpět tak vyjde na 4154 korun, stačí částku vynásobit dvěma.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Do Chorvatska co nejrychleji

Když vedle ekonomické varianty postavíme tu nejrychlejší, tedy s využitím dálnic, náklady nám logicky dost narostou. Předně to bude asi o něco dál, v našem případě Praha–Split vychází na 1086 kilometrů, pokud pojedeme klasiku – přes Vídeň. Na dálnici se zvedne spotřeba, počítejme minimálně o litr na sto, takže 6,5 litrů. Na druhou stranu budeme na místě rychleji, navigace to spočetla na 10 hodin 32 minut. Pro potřeby článku počítejme čtrnáctidenní pobyt, tento údaj je důležitý pro dobu platnosti dálničních známek a jejich cenu. Cesta do Chorvatska vyjde podle tabulky níže na 4626 korun.

Náš tip: Ať už si vyberete nejrychlejší nebo nejlevnější variantu, neprohloupíte, pokud si sjednáte cestovní pojištění. To vás ochrání před nepříjemnými událostmi, které se zaručeně neshodují s představou pohodové dovolené. S využitím online kalkulačky cestovního pojištění navíc ušetříte čas strávený dlouhým srovnáváním nabídek. 

  Nejlepší cestovní pojištění do Chorvatska

Nejrychlejší cesta do Chorvatska – náklady
Vzdálenost1086 kilometrů
Spotřeba6,5 litrů na sto
Projeté litry paliva70,59
Cena paliva38 Kč/litr
Náklady na palivo2682 Kč
Dálniční známka ČR310 Kč
Dálniční známka Rakousko 231 Kč
Dálniční známka Slovinsko (měsíční)697 Kč
Mýto Chorvatsko706 Kč
Mýto celkem1944 Kč
Náklady mýto + palivo4626 Kč

Chceme-li se dopočítat nákladů na cestu tam i zpět, můžeme z vynásobení nákladů na cestu tam dvěma vyloučit českou i slovinskou dálniční známku. Započítáme ovšem rakouskou, protože tu se vyplatí koupit dvakrát desetidenní než jednou dvouměsíční. Znovu ovšem musíme započítat chorvatské mýto, tedy 706 korun. Palivo bude vycházet víceméně na stejnou částku, tedy 2682 korun. Po přičtení zmíněného mýtného je to dohromady 3619 korun za cestu zpět, součet nákladů na obě cesty vychází na 8245 korun. Rozdíl mezi variantou nejlevnější a nejrychlejší je 4091 korun. To není zrovna málo. Jestli se to vyplatí, nebo ne, to si musí rozhodnout každý sám.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Poznámka – ceny i všechna ostatní fakta a postřehy jsou platné k letošnímu dubnu, kdy jsme se do Chorvatska vydali. Je možné, že v průběhu turistické sezóny bude docházet ke změnám.

Jezdíte spíš na spotřebu, nebo abyste byli v cíli cesty co nejrychleji? Určitě nám dejte vědět do komentářů!

Mohlo by se vám hodit: Pokud cestujete do Chorvatska autem a rádi máte věci pod kontrolou, sjednejte si k němu i připojištění, které bude krýt rizika, jež na cestách potkají nejednoho řidiče. Můžete se buď připojistit v rámci klasického cestovního pojištění, nebo si případně sjednat krátkodobé havarijní pojištění. Na pojištění ale rozhodně nešetřete. 

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: autorský text, evinjeta.dars.si.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články