PRÁCE 🧰

Autem do Polska k moři - kudy jet z Brna?

6. 8. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Příprava na cestu do Polska

Občas je nám vyčítáno, že jsme příliš pragocentričtí a orientujeme se až příliš na čtenáře z hlavního města. Abychom to vyrovnali, podíváme se teď na to, kudy nejlépe na Balt z Brna. Cesta se totiž dost liší v závislosti na cíli.

Kudy do Polska k moři z Brna?

Vybrali jsme dvě destinace, které se liší samozřejmě polohou na pobřeží a tím i optimální trasou. Jedna z možností je dokonce cesta i přes Německo, nicméně skvěle se cestuje i po samotném Polsku, kde není příliš provoz a řidiči jsou zde překvapivě ohleduplní.

Kolobřeh z Brna

Spíše klidnější destinace, která krom pláží a několika historických památek nabízí i největší lázně v Polsku. Jako bonus je to oblast s nejvyšším podílem slunečných dnů, zkrátka nikde jinde v Polsku nesvítí slunce tak často, jako tady. A pro dovolenkáře je atraktivní i 12 kilometrů dlouhá pláž. Z Brna se nabízejí dvě trasy – buď přes Polsko, nebo přes Německo.

Kolobřeh přes Polsko

V první fázi máte na výběr, jestli se vydáte přes Olomouc a Mohelnici, nebo to vezmete raději přes Svitavy, Vysoké Mýto, kolem Hradce Králové a pak na Trutnov. Obě tyto varianty se spojí na rychlostní silnici S3 směrem na Lehnice, následuje Zielona Góra a pojedete pořád na severozápad na Štětín. Budete se držet pořád silnice S3 a u obce Goleniów se dáte směrem na Kolobřeh, a to po S6. Pakliže si nebudete jistí, je to směr na letiště, které je za Goleniówem a z S6 je vidět. Jakmile ho budete mít po pravé ruce, víte, že jedete správně. Jelikož pojedete celou dobu po rychlostní silnici, a to až do Kolobřehu, stojí za zmínku, že maximální rychlost je 100 km/h, respektive 120 km/h. Stovka platí, jestliže je v úseku jenom jeden jízdní pruh pro každý směr. Jakmile jsou dva, můžete frčet stodvacítkou.

Na co nezapomenout: Nedbalá příprava na cestu se většinou nevyplácí. Pokud chcete být stoprocentně připraveni na vše, co vás může na zahraniční dovolené potkat,  sjednejte cestovní pojištění. Využít k tomu můžete online kalkulačku, která za vás vypočítá nejvýhodnější cestovní pojištění přesně podle vašich požadavků. 

  Sjednat cestovní pojištění do Polska

Kolobřeh přes Německo

O zhruba 105 kilometrů delší trasa, nicméně časově to vychází podobně a má jednu velkou výhodu – vede přes Berlín a hlavně přes Drážďany, kam se často jezdí na nákupy. Cesta je v zásadě úplně jednoduchá, stačí po D1 dojet do Prahy, odtud po D8 až do Německa. Tam se stačí zkrátka držet směru na Drážďany a pak na Berlín, který objedete po obchvatu z východu. Po dálnici A11 pak dojedete až na hranice s Polskem, kde po rychlostní silnici S3 dojedete za Goleniów a odtud po S6 do Kolobřehu.

Gdaňsk z Brna

V tomto případě doporučujeme nejjednodušší trasu přes Olomouc a Ostravu. V Polsku na Katovice a pořád po A1, až do Gdaňsku. Ano, tato dálnice skutečně propojuje jih Polska s jeho severním pobřežím. Pozor na fakt, že budete muset zaplatit mýto, a to 30 zlotých, tedy zhruba 160 korun. Využijete totiž celý placený úsek dálnice A1, který začíná u obce Toruń a končí až těsně před Gdaňskem. Mýto zde vybírá firma AmberOne, a to prostřednictvím mýtných bran, nemusíte tedy používat žádnou aplikaci.

Zrušení mýta v Polsku

Ještě si neodpustíme jednu aktualitu! Od 1. července letošního roku došlo ke zrušení poplatků na úsecích vlastněných a provozovaných státem. Konkrétně se jedná o A4 mezi Vratislaví a Gliwicemi a A2 mezi Koninem a Strykowem. Ke zrušení mýta i na ostatních dálnicích by mělo dojít v příštích letech.

Máte nějakou oblíbenou trasu na polské pobřeží? Budeme rádi, když se o ni podělíte v komentářích pod článkem!

Náš tip pro řidiče: Aby se vám vaše polská dovolená neprodražila znatelně více, než byste si přáli, sjednejte si  pro jistotu připojištění. To vám bude krýt rizika, která dokáží potrápit nejednoho řidiče. (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.). Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, případně si pořiďte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: mapy.cz, tripadvisor, amberone.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články