PRÁCE 🧰

Polsko a problémy s autobaterií

29. 7. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Příprava na cestu do Polska

Na dovolené se může stát leccos. Každoročně však od moře spousta rodin odjede se zpožděním. Proč? Protože jejich auto má vybitou baterii.

Autobaterie Polsko

Mezi řidiči panuje přesvědčení, že autobaterie ponejvíce odcházejí v zimě, když mrzne. To je sice pravda, na druhou stranu to má trochu odlišnou příčinu, než když akumulátor vozidla vypoví službu v létě, kdy se to stává právě při pokusu o odjezd domů z dovolené.

Akumulátor se vybíjí pořád

Autobaterie totiž funguje neustále, respektive elektrochemická reakce v ní probíhá bez ustání. Pakliže ale není zapojen žádný spotřebič, který by energii odebíral, probíhá reakce velmi pomalu. Co má na ni zásadní vliv, je teplota. S tím jak klesá, reakce se zpomaluje a ochota akumulátoru poskytnout potřebný výkon, se snižuje také. Jenže to je ten zimní scénář, kdy starší baterie holt už nemá dostatek výkonu, aby přes startér pohnula motorem a rozběhla ho.

V létě to vypadá jinak – vysoké teploty způsobí, že elektrochemická reakce probíhá rychleji, a to i v případě, kdy je nulový nebo skoro nulový odběr. Moderní vozidla mají mimochodem odběr i při vypnutém zapalování docela solidní a doporučuje se při více jak dvoutýdenní odstávce baterii připojit na nabíječku. Jenže v tropickém podnebí nebo i jenom na severu Polska u moře, dovede sluneční záření rozpálit silnici i zaparkovaná auta. Teplota baterie a jejího elektrolytu vzroste a samovybíjení se urychlí.

Odstávka auta na 14 dní

Existuje jeden velmi typický scénář, který se rok co rok opakuje ve stovkách provedení. Na začátku je rozjuchaná rodinka cestující svým rodinným kombíkem k moři. Dojedou k apartmánu nebo hotelu, zaparkují auto na ulici a jdou se ubytovat. Vyskládají kufry ven, nadšeně pádí na pláž a odpoledne se vracejí zpět na ubikace. Den co den se chodí koupat a auto mezitím stojí, aby zachytilo hned první paprsky ranního slunce. Někdy kolem deváté hodiny v něm bude už nesnesitelně, a to až někdy do sedmé osmé hodiny večerní. Baterie trpí také a přes den se tedy samovybíjí klidně o 5-10 % za den.

Na co nezapomenout: Pokud i vy letos plánujete cestu do zahraničí, nespoléhejte na štěstí a vždy si pro jistotu sjednejte cestovní pojištění. Využít k tomu můžete online kalkulačku, která za vás vypočítá nejvýhodnější cestovní pojištění přesně na míru a navíc vám pomůže ušetřit. 

  Sjednat cestovní pojištění do Polska

Po dvou týdnech má rodinka dostatek zážitků, opálení a koupání, dovolená končí a jede se domů. Poslední fotka na památku, tatínek sedá za volant, otočí klíčkem a… tiché nic přerušuje jen cvakání relátka startéru, které dává najevo, že s tím odjezdem to nebude tak hrrr. Naštvaná rodina vystupuje z naftové oktávky nebo jiného symbolu českého blahobytu a rezignovaně čeká na asistenční službu či prosí o pomoc jiné Čechy v dosahu. Motor se dřív nebo později povede nastartovat s pomocí jiného zdroje energie, rodina odjíždí, nicméně poslední den dovolené je trochu zkalen narušením precizně promyšleného časového plánu.

Kde byla chyba? Ano, v samovybíjení! Vozidlo vystavené víc jak týden nebo deset dní tropickým teplotám by to mělo vydržet. Ne však jeho baterie, která není na něco takového stavěná a vždy tím bude trpět. Pakliže už není nejnovější a je jí třeba pět šest let, může stále dobře sloužit, ale její kapacita už není co bývala, desky elektrod jsou z části pokryté sulfatací a extrémní podmínky způsobí její zrychlení vybití a znemožnění startu motoru.

Jak zabránit dovolenkové katastrofě?

Jestli plánujete auto odstavit po dojezdu na místo a znovu do něj sednout v okamžiku, kdy budete odjíždět, dejte ho pokud možno do stínu. A ne, nemyslíme tím palmu u pláže, ale ideálně nějaký přístřešek nebo kryté hotelové parkoviště. Zkrátka místo, kam většinu dne nedopadají sluneční paprsky.

Druhou dobrou věci, co lze pro baterii udělat, je auto prostě projet. Třeba pátý a devátý den dovolené se jeďte podívat po okolí a trochu to prožeňte, ať se akumulátor nabije alternátorem. Čím delší jízda, tím lépe. Ideální by samozřejmě bylo, napojit autobaterii na nabíječku, ale chápeme, že nemůžeme po někom, kdo si jede k moři odpočinout chtít, aby s sebou táhl nabíječku a prodlužovací kabel.

Měli jste někdy na dovolené problémy s autobaterií? Jak jste je řešili?

Náš tip pro řidiče: Aby vás při cestě autem do Polska nemohlo nic překvapit, sjednejte si pro všechny případy připojištění, které bude krýt rizika, jež vás mohou na potkat (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.). Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, případně si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články