PRÁCE 🧰

Jaká je nejnižší povolená rychlost na dálnici v ČR?

1. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (7) Tipy a rady

Na dálnicích platí většinou horní rychlostní limit 130 km/h. Jenže jak je to s rychlostí minimální? Je nějaká rychlost, pod kterou se dostat na dálnici nesmíte?

Něco jako nejnižší povolená rychlost na dálnici neexistuje

Články na téma omezení na dálnicích:

  1. Jaká je nejnižší povolená rychlost na dálnici?
  2. Nejčastější omezení na dálnici D1
  3. Něco jako nejnižší povolená rychlost na dálnici neexistuje - právě čtete

Minimální rychlost na dálnici upravuje Zákon 361/2000 Sb., který praví následující:

„Na dálnici je dovolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší než 80 km/h. Mimo obslužná zařízení dálnice je ostatním účastníkům provozu na pozemních komunikacích zakázán vstup na dálnici, chůze a jízda po dálnici.“

Z toho sice neodvodíme nejnižší povolenou rychlost, ale vidíme, že pokud vozidlo nemá konstrukční rychlost 80 km/h nebo vyšší, nemá na dálnici co pohledávat. Týkat se to bude pravděpodobně některých nákladních vozů a slabších motocyklů.

Mohu jet na dálnici méně jak 80 km/h?

Z výše uvedeného by snadno mohl někdo nabýt dojmu, že po dálnici se nesmí jezdit rychlostí nižší než 80 km/h. To je omyl! Na dálnici máte jet tak, abyste nebrzdili zbytečně provoz, ale zase tak, abyste si stále ještě připadali bezpečně a rychlost vozidla je potřeba přizpůsobit především vlastním schopnostem.

Existuje přestupek definovaný následovně a vyplývá z něj mimochodem i, že neexistuje nic jako obecná nejnižší povolená rychlost na silnici pro motorová vozidla nebo na dálnici:

„Řidič nesmí omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním.“

Plyne z toho jednoduše fakt, že bezdůvodně pomalá jízda je zakázána, stejně jako pomalé předjíždění, což se týká především kamionů, které se někdy umí předjíždět dlouhé minuty. Pokud však pojedete v pravém pruhu stovkou, nikdo se na vás zlobit nebude, stejně jako když po poruše zamíříte k nebližšímu sjezdu třeba osmdesátkou. Nežli však jet krokem, to raději zastavte v odstavném pruhu a zavolejte odtahovou službu. Dálnice slouží k rychlému překonávání velkých vzdáleností a zejména na úsecích o dvou jízdních pruzích (kterých je u nás většina) je opravdu pomalé vozidlo smrtelnou hrozbou a nebezpečím.

Značka C6a

Existuje dopravní značka, která upravuje nejnižší rychlost v daném úseku. Jedná se o značku C6a a označuje rychlost, pod kterou byste se neměli dostat, pakliže to nezkomplikují provozní podmínky, závada, dopravní zácpa, povětrnostní situace a podobně. Tato značka je umisťována především v úsecích, kde by nízká rychlost byla výraznou hrozbou pro bezpečnost provozu a můžete ji tedy najít i například na dálnici.

Značka C6a - nejnižší povolená rychlost

Zdroj info: Ministerstvo dopravy.
Zdroj médií: Depositphotos, Ministerstvo dopravy.
Jiří Holub, 6. 3. 2024 11:01
Ale odstavec 2, §36 mi přeci nepřikazuje, abych tou 80 km/h rychlostí jel. Sice nesmím zdržovat nepřiměřeně pomalou jízdou, ale třeba se mi při tom drncání v osmdesátce dělá špatně a tak jedu 68, abych uvedl například nějaký rozumný důvod.
Nikita Radanovicz, 5. 3. 2024 16:10
Pane redaktore. V dnešní době internetu, než něco napíšete, zkuste nejdříve googlit.
361/2000 Sb. §36 odst.2

Odjakživa platilo 80km/h nebo pryč z dálnice. A z logiky věci, pokud řidič není vzhledem ke svým zkušenostem schopen dosáhnout této rychlosti, neměl by na ní ani najíždět. Na dálnici není nebezpečná absolutní rychlost, ale relativní.
Jakub Mokříš, 5. 3. 2024 16:13
Můžete prosím přesně citovat, který paragraf mi přikazuje jezdit na dálnici více jak 80 km/h?
Milan, 3. 3. 2024 22:59
Chápu-li že pokud mám na vleku 80 km/h tak mohu na dálnici,ale pokud bych tam měl 70 km/h tak už nesmím dle zákona tam vletět na dálnici, pane redaktore?
Engl, 2. 3. 2024 8:01
Jestli není někdo schopen jet po dálnici minimálně 80 tak za volantem nemá co dělat,takže blábol o ohledu na vlastní schopnosti je úplně mimo.Jedete v levém 130 ,vracíte se v pravo a tam pojede někdo 60 protože víc nezvládne ? Jasně mimo situací které nelze ovlivnit ,napr.počasí,omezení a pod.
Jan, 2. 3. 2024 7:50
Pisálku, vrať se do autoškoly, tedy pokud si ji absolvoval.
Jakub Mokříš, 5. 3. 2024 16:14
Co konkrétně je špatně? Děkuji za objasnění. Pisálek

Podobné články