PRÁCE 🧰

Dovoz auta z Německa: Výhody a nevýhody

29. 10. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V současné době chybějících čipů a jiných komponent, je obtížné najít a koupit nějaké auto. Tento problém se ale pomalu začíná dotýkat i ojetin, které na trhu začínají chybět a jejich cena proto prudce roste.

Dovoz aut z Německa

Články na téma dovoz auta z Německa:

  1. Dovoz aut z Německa - právě čtete
  2. Koupě auta v Německu
  3. Auto z Německa - jak jej přihlásit

Vyplatí se kupovat auto v Německu?

V současné době je to trochu na pováženou, neboť na celém automobilovém trhu po Evropě chybí ojetiny. Ceny vozů tak stoupají napříč všemi státy. Nicméně ten, kdo volí raději auto ze zahraničí, tak zřejmě ocení lepší technický stav. Výhodou je rovněž i to, že si auto můžete vybrat z pohodlí domova, aniž byste museli absolvovat několik cest do německých autobazarů - to by totiž nebylo zrovna moc ekonomické a cena dovozu auta z Německa by se nevyplatila. 

V případě, že se pro takové auto rozhodnete, určitě se dívejte v nabídkách autorizovaných prodejců a autobazarů, koupě od neznámých firem nebo osob, se nemusí vyplatit, obzvlášť pokud nevládnete německým jazykem. Velkým obloukem se ale vyhýbejte různým nedůvěryhodným překupníkům, kterým akorát auto dost přeplatíte a za vaše peníze pojedou akorát tak na hezkou dovolenou. Nicméně můžete v Česku najít takové firmy, které se věnují dovozu aut z Německa, a tak si z jejich nabídky dokážete vybrat, aniž byste se spálili.

Stejně jako v Česku si při výběru ojetin dávejte pozor na super akční ceny dovezených aut, které často nejsou tak super, jak se na první dojem jeví. Pokud byste se na takovou nabídku chytli, je dost možné, že se bude jednat o podvod nebo auto bude v horším stavu, než byste čekali.

A především, než vyrazíte vůbec nějaké auto hledat u našich sousedů, si spočítejte celý nákup vozu. Protože jen zaplacením v autobazaru to nekončí, jo a pozor, často chtějí auto vyplatit cash - musí ještě dovézt auto z Německa na vleku a následně také přihlásit. Nutné je také zařídit dvě povinná ručení.

Samozřejmostí je, že před koupí se pojedete na auto osobně podívat, jinak také hrozí, že budete kupovat zajíce v pytli. Vyplatí se rovněž na tento výlet vzít někoho, kdo autům dobře rozumí a mohl by odhalit případné nedostatky.

Jak dovézt auto z Německa

Pokud na zakoupené auto neplánujete využít služeb odtahu, zřejmě budete chtít cestu odřídit sami domů. Na to ale potřebujete jednu velmi důležitou věc, kterou jsou převozní značky. Ty samozřejmě nejsou zadarmo. Koupit můžete buď ty se žlutým pruhem, které koupíte přibližně za 100 euro nebo tu s červeným pruhem, která se dá sehnat za 150 euro. Ještě předtím, ale musíte uzavřít povinné ručení.

Vše se zařizuje na německé straně, a tak by nebylo od věci, si nechat poradit od člověka, který už takový převoz zařizoval. Bude totiž nutné vyplnit žádost o převozky, která se vyplňuje na pojišťovně, kde jste si nechali zřídit povinné ručení a následně s tím dojít na registrační úřad. Jakmile bude značka hotová (vyrobí ji pojišťovna), musíte s ní znovu na úřad, kde dostanete potřebnou nálepku, která tuto značku udělá platnou. Složitý proces.

Jak přihlásit auto z dovozu

V Německu jste si vyběhali kolečko spojené s administrativou, jenže ani v Česku tohle ještě nekončí. Auto totiž bude nutné přihlásit do určitého data. Předtím ale musíte ještě na STK, která stojí zhruba 1500. Auto prohlídnou a změří emise. Jakmile bude hotovo, musíte se vydat na úřad. S sebou si vezměte všechny důležité podklady o autě a také 800 korun za správní poplatek. Přihlášením získáte českou SPZ. Je nutné také zařídit české povinné ručení.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články